Стаття 85(1). Виготовлення чи збут заборонених знарядь добування об'єктів тваринного або рослинного світу

Виготовлення чи збут заборонених знарядь добування об'єктів тваринного або рослинного світу, а також збут незаконно добутої продукції - тягнуть за собою накладення штрафу від дев'яти до двадцяти одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян з конфіскацією цих знарядь, матеріалів та засобів для їх виготовлення.

 

Коментар:

Об'єкт: суспільні відносини у сфері захисту навколишнього тваринного та рослинного світу.

Об'єктивна сторона складається з таких дій: виготовлення заборонених знарядь добування об'єктів тваринного або рослинного світу; збут заборонених знарядь добування об'єктів тваринного або рослинного світу; збут незаконно добутої продукції.

З метою раціонального використання мисливських тварин, охорони диких тварин, а також середовища їх перебування забороняється полювання із застосуванням або використанням заборонених знарядь та забороненими способами, а саме: клеїв, петель, підрізів, закотів, гачків, самострілів, ловчих ям; отруйних та анестезуючих принад; живих сліпих чи знівечених тварин як принади; звуковідтворювальних приладів та пристроїв; електричного обладнання для добування тварин; штучних світлових джерел, приладів та пристроїв для підсвічування мішеней, зокрема, приладів нічного бачення; дзеркал та інших пристроїв, що осліплюють тварин; вибухових речовин; з під'їзду на автомототранспорті, а також на плавучих засобах з працюючим двигуном; літаків та вертольотів; не мисливської (зокрема, військової) вогнепальної, пневматичної та іншої стрілецької зброї, а також нарізних вкладок, напівавтоматичної або автоматичної зброї з магазинами більш як на два патрони; руйнування жител тварин, бобрових загат, гнізд птахів; газу та диму; заливання нір звірів; а також: на тварин, які зазнають лиха (переправляються водою або по льоду, рятуються від пожежі, повені тощо); на пернату дичину з нарізною вогнепальною зброєю; на хутрових звірів (крім вовка) з нарізною вогнепальною зброєю калібром більш як 5,6 міліметра; на копитних тварин з використанням малокаліберної гвинтівки під патрон кільцевого запалювання або набоїв, споряджених картеччю чи шротом; полювання з мисливськими собаками, ловчими звірами і птахами без наявності на них паспорта з допуском до полювання. Виготовлення зазначених знарядь це їх створення шляхом компонування окремих частин або деталей чи переробка вже існуючих знарядь, а також шляхом ремонту. Збут таких знарядь передбачає їх відчуження, передача іншій особі, до того ж не має значення було це зроблено оплатно чи ні. Не є збутом передача такого знаряддя у тимчасове користування. Продукція, що була добута з порушенням правил її добування, є незаконно добутою. Збут такої продукції передбачає її передачу від однієї особи до іншої з метою володіння або користування нею.

Суб'єкт: загальний суб'єкт, тобто осудна особа, що досягла 16-річного віку.

Суб'єктивна сторона: це правопорушення може бути вчинено тільки з умислом.