Стаття 117. Порушення правил користування річковими і маломірними суднами

Порушення правил, що забезпечують безпеку пасажирів під час посадки, в путі слідування і під час висадки їх з річкових і маломірних суден, - тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пошкодження внутрішнього обладнання річкових суден - тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Куріння у невстановлених місцях на річкових суднах - тягне за собою попередження або накладення штрафу від п'яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Коментар:

Частина 1 коментованої статті передбачає адміністративну відповідальність осіб, на яких покладений обов'язок забезпечити безпеку пасажирів на річкових та маломірних суднах, а також відповідальність інших осіб за порушення вимог безпеки.

Об'єкт правопорушення - життя й здоров'я громадян під час посадки, в путі слідування і під час висадки їх з річкових і маломірних суден. Безпосереднім об'єктом посягання є правила забезпечення безпеки пасажирів на річкових і маломірних суднах.

Порушення зазначених правил, встановлених органом виконавчої влади, становлять об'єктивну сторону розглянутого правопорушення.

Законодавець виділяє в об'єктивній стороні обставини, за яких може бути вчинене це правопорушення: під час посадки, в путі слідування і під час висадки при посадці на судна, у шляху проходження, при висаджуванні пасажирів із річкових та маломірних суден.

Із суб'єктивної сторони це правопорушення може вчинятися як умислом, так і з необережності.

Суб'єктами зазначеного правопорушення можуть бути як з громадяни, так і посадові особи.

Об'єктом ч. 2 коментованої статті є суспільні відносини у сфері власності та у сфері забезпечення безпеки експлуатації річкових та маломірних суден.

З об'єктивної сторони  правопорушення є пошкодженням внутрішнього обладнання річкових суден, тобто вчинення активних дій, наслідками яких є порушення цілісності або функціональних властивостей внутрішнього обладнання річкових суден.

Із суб'єктивної сторони це правопорушення може вчиняється як з умислом, так і з необережністю.

Суб'єктами зазначеного правопорушення можуть бути громадяни, яким виповнилося 16 років.

Об'єктом ч. З коментованої статті є безпека експлуатації річкових та маломірних суден, а також пожежна безпека.

З об'єктивної сторони правопорушення є курінням у невстановлених місцях на річкових суднах - див. коментар до ст. 110 КпАП.

Із суб'єктивної сторони це правопорушення може вчинятися як з умислом, так і з необережністю.

Суб'єктами зазначеного правопорушення можуть бути громадяни, яким виповнилося 16 років.