Стаття 186(1). Незаконні дії щодо державних нагород

Купівля, продаж, обмін чи інша оплатна передача ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, а так само їх привласнення або носіння особою, яка не має на те права, чи незаконне зберігання – тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від одного до двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Коментар:

Об'єктом цього правопорушення є суспільні відносини у сфері відзначення громадян за особисті заслуги перед Україною, а також у сфері державного управління. Державні нагороди України (далі - державні нагороди) є вищою формою відзначення громадян за видатні заслуги у розвитку економіки, науки, культури, соціальної сфери, захисті Вітчизни, охороні конституційних прав і свобод людини, державному будівництві та громадській діяльності, за інші заслуги перед Україною. Державні нагороди встановлюються виключно законами України. Законодавство про державні нагороди складається з Конституції України, Закону України «Про державні нагороди України» від 16.03.2000 р. № 1549-Ш та указів Президента України, що видаються відповідно до нього.

Об'єктивна сторона правопорушення, передбаченого коментованою статтею, полягає у вчиненні таких дій: купівлі, продажі, обміні чи іншої оплатної передачі ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, так само їх привласненні або носінні особою, яка не має на те права, чи незаконному зберіганні. Перелік орденів, медалей та почесних звань міститься у Законі України «Про державні нагороди України». Статути і положення про державні нагороди визначають підстави для нагородження, містять опис державної нагороди, а також встановлюють порядок нагородження, вручення, носіння державних нагород та інші правила.

Суб'єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини у формі умислу.

Суб'єктом правопорушення може бути особа, якій виповнилося 16 років.