Стаття 191. Медичні огляди осіб молодше вісімнадцяти років

Усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов'язковому медичному оглядові.

Коментар:

1. Ст. 191 КЗпП, яка встановлює обов'язкові попередні та щорічні медичні огляди, поширюється на неповнолітніх, а також на осіб, які не досягли 21 року. Процедура здійснення таких оглядів визначається Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій. 

2. Власник щорічно зобов'язаний видавати наказ про проведення медичних оглядів працівників, в тому числі осіб, які не досягли 21 року, призначати відповідальних за це осіб, забезпечувати проведення медоглядів у строки, погоджені з лікувально-профілактичною установою і визначені в наказі. Медогляд проводиться за рахунок підприємства. За вже працюючими особами віком до 21 року за період медичного огляду зберігається середня заробітна плата. За час проведення медогляду при прийнятті на роботу виплата заробітної плати законодавством не передбачена.