Стаття 419. Порушення правил несення прикордонної служби

1. Порушення правил несення прикордонної служби особою, яка входить до складу наряду з охорони державного кордону України, якщо це спричинило тяжкі наслідки, -

карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Коментар:

1. Основним безпосереднім об'єктом злочину є порядок несення прикордонної служби. Його додатковим факультативним об'єктом можуть бути життя та здоров'я особи, власність тощо.

Бланкетний характер диспозиції передбачає необхідність точного встановлення нормативно-правових актів, які регулюють охорону державного кордону, несення прикордонної служби, службу прикордонних нарядів.

2. Злочин з об'єктивної сторони характеризується дією або бездіяльністю у виді порушення правил несення прикордонної служби, суспільно небезпечними наслідками у виді тяжких наслідків і причинним зв'язком між зазначеними діяннями і наслідками.

Порушеннями правил несення прикордонної служби можуть бути визнані: а) вчинення дій, що прямо забороняються військовослужбовцю, який перебуває у прикордонному наряді (відхилення від маршруту чи залишення місця несення служби, якщо це не пов'язано з надзвичайними обставинами, вживання алкогольних напоїв, сон на посту, розкладання багаття чи демаскування себе іншим способом, безпідставне застосування зброї, самостійне відключення сигналізаційних комплексів чи окремих їхніх ділянок, а також їхніх інформаційних табло або радіолокаційних станцій, відволікання від несення служби, незаконне давання згоди на перетинання державного кордону сторонніми особами тощо); б) невиконання або неналежне виконання дій, що забезпечують охорону державного кордону (неуважний огляд місцевості, невжиття заходів до затримання порушників державного кордону або залишення без належної охорони затриманих осіб, недотримання правил застосування зброї або правил маскування тощо).

Незаконне надання службовою особою Державної прикордонної служби України, яка належала до складу наряду з охорони державного кордону України, дозволу на перетинання державного кордону України кваліфікується за статтями 419 і 423 (424).

До тяжких наслідків належать вторгнення на територію України озброєних формувань, вчинення ворожих дій іноземними суднами щодо українського узбережжя, українських підводних та надводних об'єктів, напад на прикордонну заставу, на дипломатичне представництво України чи консульську установу України в іноземній державі, провезення значної партії зброї чи інших предметів контрабанди поза пунктами прикордонного контролю, загибель людей, заподіяння їм тяжких тілесних ушкоджень, якщо це не спричинено умовами необхідної оборони, затримання злочинця або крайньої необхідності, знищення чи пошкодження інженерних споруд, інших важливих об'єктів державної власності, дезертирство зі зброєю, вчинене військовослужбовцем, що входив до складу наряду з охорони державного кордону України, тощо.

3. Суб'єктом злочину є військовослужбовець, який належить до складу наряду з охорони державного кордону України. Таким нарядом визнається група озброєних прикордонників, що виконують наказ з охорони державного кордону України.

Початок і кінець перебування у складі такого наряду визначається моментом отримання наказу на охорону державного кордону і доповіддю про повернення з наряду.

У Державній прикордонній службі України існують різні види нарядів ("Дозор", "Секрет", "Заслін", "Пост спостереження", "Тривожна група", "Розвідувально-пошукова група", "Пост технічного спостереження", "Рухливий прикордонний пост", наряд із сигналізації і зв'язку тощо), у т. ч. спеціальних нарядів на контрольно-пропускному пункті (наряд з перевірки документів, з огляду транспортних засобів та вантажів, із супроводження транспортних засобів, наряд біля трапа судна, наряд біля шлагбаума, "Дозор" тощо). Суб'єктом цього злочину може бути військовослужбовець, який належить до будь-якого із нарядів, завданням яких є охорона державного кордону.

Прикордонні наряди зазвичай виділяються зі складу Державної прикордонної служби України. Проте законодавство України не виключає, що суб'єктом розглядуваного злочину, тим більше, якщо йдеться про порушення правил несення прикордонної служби у повітряному та підводному просторі в межах територіального моря, може бути військовослужбовець Збройних Сил України, а якщо Головнокомандувачем Збройних Сил України буде прийнято відповідне рішення - то й представник іншого військового формування.

Особи, які виконують обов'язки прикордонної служби, у т. ч. пов'язані з організацією несення прикордонної служби, але не належать до складу наряду з охорони державного кордону України (начальник застави та його заступники, начальник контрольно-пропускного пункту), не є суб'єктами цього злочину. За певних обставин вчинене такими особами діяння, що посягає на встановлений порядок організації прикордонної служби, кваліфікується за статтями 423 - 426.

4. Суб'єктивна сторона характеризується умислом або необережністю до діяння і необережністю до тяжких наслідків.

* * * 

Закон України "Про державний кордон України" від 4 листопада 1991 р. (статті 1, 27).

Закон України "Про Державну прикордонну службу України" від 3 квітня 2003 р.

Положення про порядок охорони суверенних прав України у її виключній (морській) економічній зоні. Затверджене постановою Кабінету Міністрів України N 642 від 12 червня 1996 р. (п. 11).

Положення про пункти пропуску через державний кордон. Затверджене постановою Кабінету Міністрів України N 1203 від 3 серпня 2000 р.

Інструкція про застосування зброї, бойової техніки, озброєння кораблів (катерів), літаків і вертольотів Державної прикордонної служби України, спеціальних засобів та заходів фізичного впливу під час охорони державного кордону та виключної (морської) економічної зони України. Затверджена наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України N 200 від 21 жовтня 2003 р.

Інструкція про заходи щодо недопущення незаконного проникнення сторонніх осіб у портах України та іноземних портах на судна закордонного плавання, що плавають під Державним прапором України. Затверджена наказом Державного комітету у справах охорони державного кордону України, Міністерства транспорту України і Державного комітету рибного господарства України N 502/568/156 від 29 листопада 1999 р.

Положення про зону прикордонного контролю. Затверджене наказом Державного комітету у справах охорони державного кордону України N 61 від 6 лютого 1998 р.

Інструкція про порядок пропуску через державний кордон України дипломатичних агентів, консульських посадових осіб і членів їх сімей та транспортних засобів з дипломатичними номерами. Затверджена наказом Державного комітету у справах охорони державного кордону України N 252 від 28 травня 1999 р.

Інструкція про порядок пропуску через державний кордон України вищих посадових осіб, офіційних делегацій. Затверджена наказом Державного комітету у справах охорони державного кордону України, Міністерства закордонних справ України N 19/21/6-410-98 від 22 лютого 2001 р.

Тимчасова настанова по охороні державного кордону України прикордонним нарядом. Затверджена наказом Державного комітету у справах охорони державного кордону України N 0121 від 29 грудня 1993 р.

Порадник з організації і здійснення прикордонного контролю. Затверджений наказом Державного комітету у справах охорони державного кордону України N 333 від 11 серпня 1998 р.

Наказ Голови Державного комітету у справах охорони державного кордону України від 15 вересня 2000 р. "Про апробацію проекту статуту Прикордонних військ з охорони державного кордону України" (Статут з охорони державного кордону України (прикордонний наряд) (проект); Статут Прикордонних військ з охорони державного кордону України. Частина I. Прикордонний загін, прикордонна комендатура. Частина II. Прикордонна застава (проект)).