Про порядок обкладення митом предметів, які вивозяться (пересилаються) громадянами за митний кордон України

З А К О Н   У К Р А Ї Н И
 

( Закон втратив чинність на підставі Постанови ВР N 164/96-ВР від 05.05.96, ВВР, 1996, N 26, ст. 115 )
 

Про порядок обкладення митом предметів, які вивозяться (пересилаються) громадянами за митний кордон України

 

( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1994, N 20, ст.118 )
  ( Вводиться в дію Постановою ВР N 3945-XII (
 3945-12 ) від 04.02.94, ВВР, 1994, N 20, ст.119 )
  ( Із змінами, внесеними згідно із Законом N
 297/95-ВР від 11.07.95, ВВР, 1995, N 30, ст.229 )
 

     Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:
 

     1. Установити, що предмети, які вивозяться (пересилаються у несупроводжуваному багажі) з митної території України з метою їх відчуження за кордоном громадянами України, а також предмети, придбані в Україні громадянами України, іноземними громадянами та особами без громадянства, обкладаються митом у розмірі 50 відсотків їх роздрібної ціни, що встановилась в Україні на момент сплати мита.
 

     2. Від сплати мита звільняються такі предмети, які вивозяться за митний кордон України:

     а) предмети (крім винно-горілчаних і тютюнових виробів, продуктів харчування) загальною вартістю, що не перевищує десятикратного розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян; ( Підпункт "а" пункту 2 із змінами, внесеними згідно із Законом N 297/95-ВР від 11.07.95 )

     б) предмети загальною вартістю, що не перевищує суму іноземної валюти, зазначену у в'їзній митній декларації, за умови використання цієї валюти на придбання таких предметів на підприємствах і в організаціях, які мають право здійснювати торгівлю за іноземну валюту, або предмети загальною вартістю, що не перевищує суму, еквівалентну іноземній валюті, зазначену у в'їзній митній декларації, за умови використання цієї валюти на придбання таких товарів;

     в) предмети, що вивозяться іноземними громадянами - посадовими особами, які працюють на державних підприємствах України не менше трьох місяців, на суму, що не перевищує 50 відсотків отриманої заробітної плати в національній валюті України;

     г) предмети особистого користування, що тимчасово вивозяться (пересилаються) за митний кордон України;

     д) речі, що вивозяться (пересилаються) при переселенні громадян на постійне місце проживання за кордон;

     е) горілчані вироби у кількості 1 літра, вино - 2 літрів, тютюнові вироби - 200 цигарок (або 200 грамів цих виробів) на одну особу;

     є) предмети, що були тимчасово ввезені в Україну громадянами, які постійно проживають за кордоном, і ввезення яких було оформлено митними органами у встановленому порядку;

     ж) предмети, що пересилаються в міжнародних поштових відправленнях і вартість яких не перевищує розміру двох мінімальних заробітних плат;

     з) вирощена громадянами на городах та присадибних ділянках продукція: картопля, плодоовочі, ягоди, виноград, баштанні культури за наявності довідки органів місцевого самоврядування, яка підтверджує, що ця продукція вирощена громадянином і є його власністю.
 

     3. Заборонити громадянам вивезення за митний кордон України:

     а) продуктів харчування, крім тих, що необхідні для особистого споживання на час перебування у дорозі;

     б) предметів, на які встановлюються державні дотації, крім предметів особистого користування;

     в) дорогоцінних металів, коштовного каміння та виробів з них з метою їх відчуження.
 

     4. Мито за предмети, що вивозяться за митний кордон України громадянами, які постійно проживають в Україні, повинно бути сплачено у митниці завчасно. Якщо зазначені товари пред'являються громадянами (крім громадян, які постійно проживають за межами України) для сплати мита в митниці безпосередньо при перетинанні митного кордону, мито справляється у подвійному розмірі (крім несупроводжуваного багажу громадян).
 

     5. Предмети, що пересилаються за межі України вантажем на адреси приватних осіб, пропускаються тільки після сплати мита в розмірі, визначеному пунктом 1 цього Закону.
 

     6. Дія цього Закону поширюється виключно на правовідносини, які виникають при вивезенні предметів за межі України громадянами для власних потреб, в тому числі і з правом відчуження. У разі вивезення громадянами за межі України предметів товарною партією (визначається Кабінетом Міністрів України) мито сплачується у порядку, встановленому для суб'єктів підприємницької діяльності.
 

     7. Надати митним органам України право перевірки повноти надходження до банків іноземної валюти, яку громадяни обмінюють на національну валюту з метою безмитного вивозу предметів за межі України. У разі виявлення невідповідності довідки, виданої банками громадянам, розміру обміняної іноземної валюти посадові особи банків притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.
 

     8. У разі, якщо міжнародними договорами України встановлено інші правила, ніж ті, що зазначені в цьому Законі, то застосовуються правила міжнародного договору.
 

     9. Визнати такими, що втратили чинність:
 

     Декрет Кабінету Міністрів України N 21-92 від 29 грудня 1992 року "Про порядок обкладення митом предметів, які вивозяться (пересилаються) громадянами за митний кордон України" (Відомості Верховної Ради України, 1993 р., N 11, ст. 91);

     Закон України від 23 грудня 1993 року "Про внесення доповнення до Декрету Кабінету Міністрів України "Про порядок обкладення митом предметів, які вивозяться (пересилаються) громадянами за митний кордон України" ( 3790-12 ). (Відомості Верховної Ради України, 1994 р., N 12, ст.59 ).

 

 Президент України                                      Л.КРАВЧУК

 м. Київ, 28 січня 1994 року
      N 3894-XII