Проблеми інвестиційного кредитування в будівництво житла
  • Було отримано кредит на інвестування в будівництво під заставу майнових прав на нерухомість, що будується. На даний момент строки по будівництву прострочені (будинок не зданий). Банк подав позов до суду оскільки наявна прострочка. Чи можливо виставити притензії забудовнику? І чи можливо "розрахуватись" з банком лише заставою? 

Перш за все, необхідно з’ясувати, який механізм було використано для будівництва будинку (система ФФБ, інститути спільного інвестування, інвестиційний договір (якщо такий було укладено до  14.01.2006 р.) ), і, в залежності від цього, визначити рівень відповідальності забудовника.

Але, в будь-якому випадку, якщо умовами договору було встановлено строк закінчення будівництва та здачі об’єкту в експлуатацію, то невиконання даної умови в строк зі сторони забудовника є, безумовно, порушенням з його сторони взятих на себе зобов’язань.

В той же час, якщо несвоєчасна здача об’єкту будівництва в експлуатацію призвела до неможливості своєчасно розрахуватись за кредит, і, відповідно, до нарахування штрафних санкцій, то інвестор має право вимагати від забудовника відшкодування завданих збитків в частині нарахованих та сплачених банку штрафних санкцій. 

Щодо звернення стягнення на предмет застави, то, необхідно зазначити, що відповідно до статті 24 Закону України «Про заставу» у випадках, коли суми, вирученої від продажу предмета застави, недостатньо для повного задоволення вимог заставодержателя, він має право, якщо інше не передбачено законом чи договором, одержати суму, якої не вистачає для повного задоволення вимоги, з іншого майна боржника в порядку черговості, передбаченої законодавством України.

Аналогічні положення закріплено й у статті 47 Закону України «Про іпотеку», де зазначено, що якщо сума, одержана від реалізації предмета іпотеки, не покриває вимоги іпотекодержателя, він має право отримати решту суми з іншого майна боржника у порядку, встановленому законом.

Тобто, якщо коштів від реалізації заставленого майна не вистачило для покриття тіла кредиту, відсотків та нарахованих штрафних санкцій, то банк має право отримати  решту суми з іншого майна боржника.