Стаття 699. Публічна пропозиція укласти договір купівлі-продажу

1. Пропозиція товару в рекламі, каталогах, а також інших описах товару, звернених до невизначеного кола осіб, є публічною пропозицією укласти договір, якщо вона містить усі істотні умови договору.

2. Виставлення товару, демонстрація його зразків або надання відомостей про товар (описів, каталогів, фотознімків тощо) у місцях його продажу є публічною пропозицією укласти договір незалежно від того чи вказана ціна та інші істотні умови договору купівлі-продажу, крім випадків, коли продавець явно визначив, що відповідний товар не призначений для продажу.

Коментар:

Коментована стаття деталізує положення ч. 2 ст. 640 ЦК України щодо договору роздрібної купівлі-продажу, оскільки цей договір укладається лише на підставі публічної оферти. У статті визначено, які дії продавця, звернені до невизначеного кола осіб, визнаються пропозицією укласти договір. Залежно від того, де і в якій формі вона має місце, розрізняють вимоги до її змісту.

В разі якщо пропозиція зроблена не в місці продажу товарів, а в рекламі, каталогах, описах, фотознімках, вона визнається публічною офертою за наявності в ній усіх істотних умов договору. Пропозиція, зроблена в місці продажу товарів, шляхом виставлення їх на прилавках, вітринах, демонстрації зразків чи надання відомостей про них (описів, каталогів, фотознімків тощо) визнається публічною офертою незалежно від того, чи вказані в них ціна та інші істотні умови договору роздрібної купівлі-продажу. З цього правила передбачене виключення для товарів, стосовно яких продавець явно визначив, що вони не призначені для продажу (наприклад, товари, які слугують художнім оформленням торгового залу, вітрини, прилавка, які є торговим обладнанням тощо).