Стаття 863. Позовна давність, що застосовується до вимог щодо неналежної якості роботи

1. До вимог щодо неналежної якості роботи, виконаної за договором підряду, застосовується позовна давність в один рік, а щодо будівель і споруд - три роки від дня прийняття роботи замовником.

Коментар:

1. Коментованою нормою встановлено загальний строк позовної давності - 3 роки для вимог щодо неналежної якості підрядних робіт, які стосуються будівель і споруд і спеціальний, скорочений - 1 рік щодо неналежної якості інших підрядних робіт. Термін, який використовується у ст. 863 ЦК України "щодо будівель і споруд" необхідно тлумачити в тому сенсі, що це не будь-які роботи на об'єкті будівлі і споруди, а лише ті де предметом договору підряду є будівництво, реконструкція, ремонт таких речей.

Також необхідно мати на увазі, що ГК України в капітальному будівництві встановлені наступні строки позовної давності: 1) один рік - щодо недоліків некапітальних конструкцій; 2) два роки - для відповідальності за недоліки некапітальних конструкцій, що не могли бути виявлені за звичайного способу прийняття робіт; 3) три роки - щодо недоліків капітальних конструкцій; 4) десять років - щодо недоліків капітальних конструкцій, якщо такі недоліки не могли бути виявлені за звичайного способу прийняття робіт; 5) тридцять років - щодо відшкодування збитків, завданих замовникові протиправними діями підрядника, за умови що ці дії підрядника призведи до руйнування або аварії (ст. 322 ГК України).

Для визначення строку позовної давності щодо інших вимог сторони мають спиратися на ст. ст. 257, 258 ЦК України. Початок перебігу позовної давності до вимог щодо неналежної якості роботи починається від дня прийняття роботи замовником.