Стаття 1085. Зустрічні вимоги боржника

1. Якщо фактор пред'явив боржнику вимогу здійснити платіж, боржник має право пред'явити до заліку свої грошові вимоги, що ґрунтуються на договорі боржника з клієнтом, які виникли у боржника до моменту, коли він одержав повідомлення про відступлення права грошової вимоги факторові.

2. Боржник не може пред'явити факторові вимоги до клієнта у зв'язку з порушенням ним умови про заборону або обмеження відступлення права грошової вимоги.

Коментар:

Положення частини 1 коментованої статті передбачає, що боржник має право висунути проти вимоги нового кредитора, яка надійшла внаслідок заміни кредитора, свою зустрічну вимогу до первісного кредитора.

У практичній діяльності не виключені ситуації, при яких боржник з будь-яких причин не зацікавлений у зміні свого кредитора. Сторони можуть встановити умови обмеження відступлення вимоги по зобов'язанню, у якому особа кредитора має для боржника істотне значення. Проте за факторингом подібне правило не застосовується.

Договір факторингу є дійсним незалежно від наявності домовленості між клієнтом та боржником про заборону відступлення права грошової вимоги або його обмеження. У цьому разі клієнт не звільняється від зобов'язань або відповідальності перед боржником у зв'язку із порушенням клієнтом умови про заборону обмеження відступлення права грошової вимоги.

Так, клієнт наділяється правом відступити вимогу й у тих випадках, коли відступлення вимоги заборонено чи обмежено умовами договору між клієнтом і третьою особою (боржником). Відступлення такої вимоги за договором факторингу не тягне його недійсності.

При цьому з метою захисту інтересів третьої особи, які порушуються таким відступленням, клієнт несе відповідальність перед боржником за порушення договірної умови, тобто має відшкодовувати збитки боржника, спричинені відступленням вимоги. Вбачається, що клієнт має право передбачити в договорі факторингу обов'язок фактора відшкодувати клієнту суму, сплачену останнім на користь боржника.

Крім того, коментована стаття закріпила правило, яке випливає також із ст. 603 ЦК та закріплює право боржника пред'явити зустрічні вимоги, які виникли у нього до моменту, коли він одержав повідомлення про відступлення права грошової вимоги факторові.