Стаття 1146. Строк (термін) виконання завдання

1. У разі публічної обіцянки винагороди для виконання завдання може бути встановлений строк (термін). Якщо строк (термін) виконання завдання не встановлений, воно вважається чинним протягом розумного часу відповідно до змісту завдання.

Коментар:

1. Строк (термін), протягом якого належить виконати завдання, на відміну від проаналізованих у коментарі до ст. 1144 ЦК України умов, не є конститутивною ознакою публічного обіцяння винагороди.

За змістом ст. 1146 ЦК України строк може бути передбачений в об'яві, однак його відсутність не тягне за собою недійсність даного зобов'язання. В цьому випадку завдання "вважається чинним протягом розумного часу відповідно до змісту завдання". Наведену норму слід розуміти таким чином, що завдання може бути виконано протягом терміну існування об'єктивної заінтересованості особи, яка публічно пообіцяла винагороду, за досягнення певного результату. Так, якщо заінтересована особа оголосила про винагороду за знайдення громадянина, її інтерес є очевидним протягом усього часу допоки не буде виконано обумовлене завдання. Виключення складають випадки, коли особа, яка оголосила про винагороду, безпосередньо публічно скасувала раніше зроблену об'яву.