Стаття 192. Закінчення з'ясування обставин та перевірки їх доказами

1. Після з'ясування всіх обставин справи та перевірки їх доказами головуючий надає сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, можливість дати додаткові пояснення, які можуть доповнити матеріали справи.

2. У зв'язку з додатковими поясненнями особи, яка бере участь у справі, суд може ставити питання іншим учасникам цивільного процесу.

3. Вислухавши додаткові пояснення і вирішивши заявлені при цьому клопотання осіб, які беруть участь у справі, суд постановляє ухвалу про закінчення з'ясування обставин справи та перевірки їх доказами і переходить до судових дебатів.

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР
до статті 192 Цивільного процесуального кодексу України

1. Закінчення розгляду справи по суті (судового слідства) відбувається після з'ясування всіх обставин справи та перевірки їх доказами. До останніх процесуальних дій цієї частини судового засідання відносяться додаткові пояснення осіб, які беруть участь у справі, після чого суд запитує осіб, які беруть участь у справі, чи бажають вони доповнити матеріали справи, тобто додати додаткові докази.

У разі потреби той чи інший учасник процесу з числа осіб, які беруть участь у справі, може заявити клопотання про необхідність дати додаткові пояснення про обставини справи і досліджені докази. При обґрунтованості такого клопотання головуючий надає йому можливість дати додаткові пояснення. У цьому разі право на додаткові пояснення одержують й інші особи, які беруть участь у справі.

В цій частині судового розгляду вирішуються лише ті клопотання, які стосуються судового слідства. Інші клопотання повинні заявлятися в підготовчій частині судового засідання.

2. Заслухавши додаткові пояснення, суд постановляє ухвалу про закінчення розгляду справи по суті і перехід до судових дебатів. Ухвала про закінчення розгляду справи по суті за формою є протокольною і тому не може бути оскаржена окремо від рішення.