Стаття 360(5). Постанова Верховного Суду України про відмову в задоволенні заяви

1. Верховний Суд України відмовляє в задоволенні заяви, якщо обставини, які стали підставою для перегляду справи, не підтвердилися.

2. Постанова про відмову в задоволенні заяви має бути вмотивованою.

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР
до статті 3605 Цивільного процесуального кодексу України

1. Зазвичай у постанові Верховного Суду України про відмову у задоволенні заяви про перегляд судового рішення міститься таке речення: "Зміст доданих до заяви про перегляд судового рішення ухвал суду касаційної інстанції, їх порівняння з судовим рішенням, яке переглядається, не дає підстав для висновку про те, що суди касаційної інстанції при розгляді двох чи більше справ за тотожного предмета спору, підстав позову та за аналогічних обставин і однакового регулювання нормами матеріального права спірних правовідносин дійшли протилежних висновків щодо заявлених позовних вимог".

Варто відзначити, що на відміну від суду касаційної інстанції, який зазвичай обмежується формальною відпискою про те, що "підстав для перегляду немає", Верховний Суд України таки вказує на підстави відмовити у задоволенні заяви та роз'яснює, із посиланням на чинне законодавство України та матеріали справи, правильність позиції, висловленої у рішенні суду касаційної інстанції.