Стаття 389. Захист державою прав та законних інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності

1. Держава здійснює захист прав та законних інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності за межами України згідно з нормами міжнародного права. Такий захист здійснюється через дипломатичні та консульські установи, державні торговельні представництва, які представляють інтереси України, а також в інший спосіб, визначений законом.

2. Держава вживає необхідних заходів у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії з боку інших держав, митних союзів або економічних угруповань, які обмежують права та законні інтереси суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України.

3. Законом може бути передбачено спеціальні заходи щодо захисту національного товаровиробника від демпінгового імпорту та спеціальні заходи щодо імпорту, який завдає або може завдати істотної шкоди національним товаровиробникам, а також визначено перелік видів товарів і послуг, експорт, імпорт та транзит яких через територію України забороняється.

4. У випадках недобросовісної конкуренції до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності або їх іноземних контрагентів застосовуються санкції відповідно до закону про зовнішньоекономічну діяльність та інших законів.

Коментар:

1. Частина 1 коментованої статті декларує принцип захисту державою прав та законних інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. Природньо, що відповідні дії здійснюються державою в особі спеціалізованих суб'єктів - дипломатичних, консульських та інших установ. У свою чергу, зазначені суб'єкти діють відповідно до норм міжнародного права та права країни, в якій вони здійснюють свою діяльність.

2. Частина 2 статті визначає обов'язок (а не право) держави вживати необхідних заходів у відповідь на недружні дії з боку інших держав або інших суб'єктів міжнародного права, якщо такі дії обмежують права та інтереси українських суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. Цікаво, що, установивши за державою такий обов'язок, законодавець залишив на розсуд самої держави визначати конкретні "заходи", які необхідно вжити, не вказавши на необхідність адекватності та своєчасності здійснення таких "заходів".

3. Лише законами України можуть бути передбачені спеціальні заходи щодо захисту інтересів національного товаровиробника та перелік видів і товарів, які забороняється ввозити в Україну чи вивозити з території України. На сьогоднішній день такими актами є Закони України "Про захист економічної конкуренції", "Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту", "Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту" та ін.

Класифікацію правопорушень стосовно суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та види санкцій до правопорушників визначають норми ст. 28 - 31 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність".