Стаття 391. Види іноземних інвестицій

1. Іноземні інвестори мають право здійснювати інвестиції на території України у вигляді іноземної валюти, що визнається конвертованою Національним банком України, будь-якого рухомого і нерухомого майна та пов'язаних з ним майнових прав; інших цінностей (майна), які відповідно до закону визнаються іноземними інвестиціями.

2. Заборона або обмеження будь-яких видів іноземних інвестицій може здійснюватися виключно законом.

Коментар:

1. У даній статті розглядаються види інвестицій, тобто всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток (доход) або досягається соціальний ефект. Такими цінностями можуть бути: кошти, цільові банківські вклади, паї, акції та інші цінні папери; рухоме та нерухоме майно (будинки, споруди, устаткування та інші матеріальні цінності); майнові права інтелектуальної власності; сукупність технічних, технологічних, комерційних та інших знань, оформлених у вигляді технічної документації, навиків та виробничого досвіду, необхідних для організації того чи іншого виду виробництва, але не запатентованих ("ноу-хау"); права користування землею, водою, ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права; інші цінності.

2. Інвестиції у відтворення основних фондів і на приріст матеріально-виробничих запасів здійснюються у формі капітальних вкладень. Грошові кошти можуть інвестуватися лише у вигляді іноземної валюти, що визнається конвертованою Національним банком України. Відповідно до постанови Національного банку України "Про затвердження Класифікатора іноземних валют" до вільно конвертованих валют, які широко використовуються для здійснення платежів за міжнародними операціями та продаються на головних валютних ринках світу і дозволяються для здійснення інвестицій в Україну, відносяться: австралійські долари, англійські фунти стерлінгів, датські крони, долари США, ісландські крони, канадські долари, норвезькі крони, шведські крони, швейцарські франки, японські єни, євро. У той же час білоруські рублі, леви (Болгарія), вірменські драми, грузинські ларі, долари Гонконгу, естонські крони, ізраїльські нові шекелі, індійські рупії, казахстанські тенге, киргизькі соми, кувейтські динари, латвійські лати, литовські літи, мальтійські ліри, молдавські леї, новозеландські долари, польські злоті, Республіки Корея вони, російські рублі, румунські леї, саудівські ріали, сінгапурські долари, словацькі крони, словенські толари, турецькі ліри, угорські форинти, КФА франки, хорватські куни, юані Женьміньбі (Китай) та інші належать до вільно конвертованих валют, які широко не використовуються для здійснення платежів за міжнародними операціями та не продаються на головних валютних ринках світу.

До неконвертованих валют відносяться грошові одиниці тих країн, які не підписали Статтю VIII Бреттонвудської Угоди Міжнародного валютного фонду 22.07.1944 р.

Законом України "Про режим іноземного інвестування" передбачено, що іноземні інвестори мають право здійснювати інвестиції на території України у вигляді будь-якого рухомого і нерухомого майна та пов'язаних з ним майнових прав. Здійснювати інвестиції іноземні інвестори мають право у формі придбання прямо не забороненого законами України рухомого та нерухомого майна, включаючи будівлі, квартири, приміщення, обладнання, транспортні засоби та інші об'єкти власності шляхом прямого одержання майна. При цьому згідно з Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" нерухомим майном визнається лише земельна ділянка, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці (будівля, споруда тощо), переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

3. Частина 2 даної статті передбачає можливість заборони або обмеження будь-яких видів іноземних інвестицій. Сюди варто віднести насамперед неконвертовані валюти, а також те майно, яке є обмеженим або виключеним із цивільного обороту, основний перелік якого міститься в Постанові Верховної Ради України "Про право власності на окремі види майна". Це зброя, боєприпаси, бойова і спеціальна військова техніка, ракетно-космічні комплекси, вибухові речовини й засоби вибуху, всі види ракетного палива, а також спеціальні матеріали та обладнання для його виробництва, бойові отруйні речовини, наркотичні, психотропні, сильнодіючі отруйні лікарські засоби, протиградові установки, державні еталони одиниць фізичних величин, спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, електрошокові пристрої та спеціальні засоби, що застосовуються правоохоронними органами, тощо.