Стаття 409. Припинення діяльності підприємства, майно якого передається в концесію

1. Припинення діяльності державного або комунального підприємства, майно якого передається в концесію, здійснюється шляхом ліквідації даного підприємства, з припиненням права господарського відання на майно, закріплене за цим державним або комунальним підприємством.

2. Умовами концесійного договору повинно передбачатися максимальне використання в концесійній діяльності праці громадян України, в тому числі звільнених у зв'язку з ліквідацією державного або комунального підприємства, майно якого передано в концесію.

Коментар:

1. Коментована стаття визначає, яким чином державне чи комунальне підприємство, майно якого передається в концесію, припиняє свою діяльність. Таке підприємство ліквідується з припиненням права господарського відання на майно, що закріплене за цим державним або комунальним підприємством.

2. З метою захисту трудових прав громадян України, у тому числі звільнених у зв'язку з ліквідацією державного або комунального підприємства, майно якого передано в концесію, закріплюється обов'язок концесіонера максимально використовувати у своїй концесійній діяльності працю зазначених осіб.

Згідно зі ст. 23 Закону України від 16.07.99 р. "Про концесії" працівникам державного або комунального підприємства, що припинило свою діяльність, забезпечуються соціально-правові гарантії, передбачені законодавством України для працівників, які звільняються у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці. Частина 2 коментованої статті безпосередньо спрямована на захист працівників підприємства, майно якого передано у концесію: законодавець зобов'язує концесіонера максимально використовувати працю таких працівників.

Обов'язок концесіонера щодо обов'язковості використання ним праці громадян України та громадян, вивільнених у зв'язку з ліквідацією державного або комунального підприємства, майно якого надано у концесію, міститься в п. 27 Типового концесійного договору, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.04.2000 р. N 643. Причому обов'язковою умовою є закріплення в договорі відсотку громадян України та громадян, вивільнених у зв'язку з ліквідацією підприємства, майно якого надано у концесію, від загальної чисельності працівників. Відсоток громадян України та громадян, вивільнених у зв'язку з ліквідацією державного або комунального підприємства, майно якого надано у концесію, працю яких буде використовувати концесіонер, визначається сторонами при укладенні концесійного договору.

Закон України від 14.12.99 р. "Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг" та Типовий концесійний договір на будівництво та експлуатацію автомобільної дороги, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.2000 р. N 1519, встановлюють обов'язок концесіонера надати на період будівництва та експлуатації автомобільної дороги не менше як 90 % робочих місць для працевлаштування громадян України.