Стаття 40. Повернення письмових і речових доказів

Оригінали письмових доказів, що є у справі, за клопотанням підприємств та організацій повертаються їм після вирішення господарського спору та подання засвідчених копій цих доказів.

Речові докази, які знаходяться в господарському суді, після вирішення спору повертаються підприємствам та організаціям, від яких їх було одержано, або передаються стороні, за якою господарський суд визнав право на ці речі.

 

Коментар:

Відповідно до ч. 1 коментованої статті оригінали письмових доказів, що є у справі, повертаються підприємствам та організаціям на підставі їхнього клопотання про це. Ці докази повертаються підприємствам та організаціям при дотриманні двох умов: 1) не раніше, ніж буде вирішений господарський спір; 2) якщо замість оригіналів подані засвідчені копії цих доказів для приєднання їх до матеріалів справи.

Речові докази відповідно до ч. 2 коментованої статті, які знаходяться у господарському суді, після вирішення спору повертаються підприємствам та організаціям, від яких їх було одержано, або передаються стороні, за якою господарський суд визнав право на ці речі.

Отже, у випадку повернення речових доказів має бути дотримана лише одна вимога — їх повернення можливе після вирішення господарського спору. При цьому речові доказі може бути передано або підприємствам та організаціям, що надали ці докази, або залежно від результатів вирішення спору — одразу тій стороні, за якою господарський суд визнав право на ці речі.