Стаття 53. Відновлення та продовження процесуальних строків

За заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Про відновлення пропущеного строку зазначається в рішенні, ухвалі чи постанові господарського суду. Про відмову у відновленні строку виноситься ухвала, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Ухвалу про відмову у відновленні пропущеного строку може бути оскаржено.

Призначені господарським судом строки можуть бути ним продовжені за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи.

 

Коментар:

 

1. Коментована стаття встановлює порядок відновлення та продовження процесуальних строків залежно від того, чи процесуальний строк встановлений законом, чи призначений господарським судом. Так, у разі визнання причини пропуску встановленого законом процесуального строку поважною господарський суд може відновити пропущений строк. У випадку пропуску призначеного господарським судом процесуального строку, останній має право продовжити його. Крім того, продовжити строк, призначений господарським судом, можливо й до його спливу.

Відновлення встановленого законом процесуального строку здійснюється господарським судом за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи.

Заява про відновлення пропущеного строку має містити обґрунтування поважності обставин, що зумовили пропуск строку. При визнанні господарським судом поважності причин пропуску процесуального строку, останній відновлюється, про що зазначається у рішенні, ухвалі чи постанові господарського суду. Відповідно до листа Вищого господарського суду України від 23 грудня 2002 р. № 05-2/1486 "Щодо відновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги" до кола поважних причин слід відносити, зокрема, отримання заявником рішення місцевого господарського суду після закінчення зазначеного процесуального строку. Про відмову у відновленні строку виноситься ухвала.

Відповідно до зазначеного листа Вищого господарського суду України з клопотанням щодо відновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги можуть звертатися лише особи, які мають право на подання апеляційної скарги. Таке клопотання може бути викладено у скарзі чи в окремій заяві і має бути подано одночасно з поданням апеляційної скарги. Клопотання розглядається, якщо воно надійшло до винесення ухвали про повернення апеляційної скарги.

Частиною 2 ст. 93 цього Кодексу встановлено, що відновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги (подання) можливе протягом трьох місяців з дня прийняття рішення місцевим господарським судом.

Отже, якщо апеляційну скаргу повернуто через пропуск строку на подання такої скарги за відсутності клопотання про його відновлення, її може бути подано вдруге з клопотанням про відновлення строку тільки протягом трьох місяців з дня прийняття рішення місцевим господарським судом.

Клопотання про відновлення строку подання апеляційної скарги розглядається колегією суддів без повідомлення осіб, які беруть участь у справі, до вирішення питання про прийняття апеляційної скарги до провадження.

За результатами розгляду клопотання про відновлення пропущеного строку виноситься ухвала, зміст якої може бути викладено в ухвалі про прийняття апеляційної скарги.

Ухвалу про відмову у відновленні пропущеного строку подання апеляційної скарги може бути оскаржено у касаційному порядку на підставі коментованої статті.

Уразі повернення апеляційної (касаційної) скарги, подання з підстав, передбачених пунктами 1—3 ст. 97, після усунення цих обставин, сторона у справі має право повторно подати апеляційну скаргу, а прокурор внести апеляційне подання у загальному порядку. У цьому випадку необхідно враховувати, що загальний порядок передбачає встановлені цим Кодексом строки на подання апеляційної, касаційної скарги та, як правило, після повернення апеляційної скарги, строк на оскарження якої становить десять днів, він вже є пропущеним, отож при повторному поданні відповідних скарг необхідно його поновлювати. Але суд може зважити на те, що сторона неналежним чином скористалась своїм процесуальним правом щодо оскарження рішення (постанови), та не визнати причину пропуску строку поважною. Отже, при поновленні строків, які були пропущені через повернення апеляційної (касаційної) скарги, подання, необхідно обгрунтувати причину пропуску таким чином, щоб у суду не виникло сумнівів в її поважності.