Стаття 253. Судове рішення за наслідками провадження за нововиявленими обставинами

1. Суд може скасувати постанову чи ухвалу у справі і прийняти нову постанову чи ухвалу або залишити заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами без задоволення. При ухваленні нового судового рішення суд користується повноваженнями суду відповідної інстанції.

2. Судове рішення за наслідками провадження за нововиявленими обставинами може бути оскаржено в порядку, встановленому цим Кодексом для оскарження судових рішень суду відповідної інстанції. З набранням законної сили новим судовим рішенням в адміністративній справі втрачають законну силу судові рішення інших адміністративних судів у цій справі.

3. У разі залишення заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами без задоволення інші особи, які брали участь у справі, можуть вимагати компенсації особою, яка її подала, судових витрат, понесених ними під час провадження за нововиявленими обставинами.

Коментар:

Предмет регулювання та цілі статті

1. Стаття визначає повноваження суду за наслідками розгляду заяви та перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами, види судових рішень, їх правові наслідки, а також порядок оскарження.

2. Стаття вичерпно встановлює повноваження суду при вирішенні справи за нововиявлені обставини. Одночасно стаття виконує функцію орієнтира для особи щодо вимог, які вона може заявити у заяві про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами.

Повноваження суду при ухваленні рішення за наслідками провадження за нововиявленими обставинами

3. Вирішуючи справу, суд може задовольнити заяву про перегляд судового рішення або залишити її без задоволення. Задовольняючи заяву, суд скасовує ухвалену цим же адміністративним судом постанову чи ухвалу у справі і натомість приймає нову постанову чи ухвалу. У цьому особливість провадження за нововиявленими обставинами, що суд може скасувати своє ж рішення у справі.

При ухваленні нового рішення (постанови чи ухвали) суд користується повноваженнями тієї інстанції, судом якої він є. Тобто якщо це суд першої інстанції, то його повноваження визначені статтями 161 - 162; якщо апеляційної інстанції - то статтями 198 - 199; якщо касаційної інстанції - то статтею 230, якщо це Верховний Суд України, то статтями 242 - 244 КАСУ.

Порядок проголошення судового рішення, видачі і направлення його копій

4. Порядок ухвалення і проголошення судового рішення за наслідками провадження за нововиявленими обставинами, видачі і направлення його копій визначено статтями 160 та 167 КАСУ.

5. За структурою судове рішення за наслідками провадження за нововиявленими обставинами має відповідати структурі судового рішення відповідної інстанції. Але у ньому має бути відображено нововиявлену обставину, та як вона вплинула на нове судове рішення. Також одночасно може бути вирішено питання про поворот виконання попереднього рішення у справі, якщо його вже було виконано (див. за аналогією частини першу та другу статті 265 КАСУ) та про перерозподіл судових витрат відповідно до статті 94 КАСУ, зокрема й з урахуванням частини третьої коментованої статті.

Набрання законної сили судовим рішенням за наслідками провадження за нововиявленими обставинами

6. Судове рішення за наслідками провадження за нововиявленими обставинами набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАСУ з урахуванням того, судом якої інстанції його було ухвалено. З набранням законної сили новим судовим рішенням в адміністративній справі втрачають законну силу не лише скасоване судове рішення, а й автоматично - судові рішення адміністративних судів вищих інстанцій у цій справі (висновок про це доцільно відображати у резолютивній частині судового рішення за наслідками провадження за нововиявленими обставинами).

Оскарження судового рішення за наслідками провадження за нововиявленими обставинами

7. Судове рішення за наслідками провадження за нововиявленими обставинами може бути оскаржено, якщо це допускають правила глав 1 - 3 цього розділу залежно від того, який суд ухвалив таке рішення.