Стаття 74. Територія та акваторія морського порту

Територією морського порту є відведені порту землі. До території морського порту також належать намиті, насипані або створені із застосуванням інших гідротехнічних технологій площі, створені за рахунок порту і за користування якими не стягується плата.

Акваторією морського порту є відведені порту водні простори.

Територія і акваторія морського порту є державною власністю і надаються порту в користування. Відведення земельних і водних ділянок для морського порту, а також вилучення цих ділянок здійснюються в порядку, встановленому чинним законодавством України. 

Коментар:

Кожний порт, як комплекс відповідних споруд та обладнання, призначених для обслуговування суден, вантажів і пасажирів, має основні елементи: водні підходи до порту, акваторію (водні простори, що складаються із зовнішніх рейдів і внутрішньої акваторії), територію (участок суші, на якому розташовується берегове господарство) та сухопутні підходи (включають споруди різних видів наземного транспорту).

Згідно коментованої статті територією морського порту є відведені порту землі. До території морського порту також належать намиті, насипані або створені із застосуванням інших гідротехнічних технологій площі, створені за рахунок порту і за користування якими не стягується плата.

Територія порту - це прибережна сухопутна площа з визначеними кордонами, яку займає порт, з розташованим на ній портовим господарством.

Територія порту складається з режимної і нережимної території. Територія порту складається з трьох зон: операційної зони вантажних причалів (причали, склади, навантажувальне обладнання), виробничої зони вантажних районів (мастерські, матеріальні склади, залізничні парки, автодороги) і зони загальнопортових об'єктів (бази портофлоту, службові будівлі). Припортова зона складається із адміністративних будівель, а зона пасажирських операцій - включає морський пасажирський вокзал та привокзальну площу.

Специфіка роботи морського порту передбачає в складі площі, що ним використовується, наявність водних просторів, призначених для забезпечення руху та стоянки суден, що підлягають обробці та обслуговуванню. Ці водні простори становлять портові води. З функціональної точки зору портові води поділяються на зони (водні простори, що призначені для маневрування й стоянки) та фарватери (водні простори, що призначені для руху суден за призначенням). Загальноприйнято вважати, що портові води складаються з підходів (місце поєднання судноплавних комунікацій з фарватером, що веде до акваторії порту), зовнішньої та внутрішньої акваторії.

Відповідно до коментованої статті акваторією морського порту є відведені порту водні простори. Акваторія (з лат. aqua - вода, territorium - територія) - це участок водних просторів, обмежений відповідними кордонами. До складу акваторії входять водні підходи до порту, рейд і внутрішня гавань або басейни, в межах яких розміщені причальні споруди, відбувається навантаження й розвантаження суден. Акваторії портів слугують задля стоянки суден (портова акваторія), ремонту суден (заводська акваторія) тощо.

Територія і акваторія морського порту є державною власністю і надаються порту в користування. Відведення земельних і водних ділянок для морського порту, а також вилучення цих ділянок здійснюються в порядку, встановленому чинним законодавством України. Це стосується порядку відведення порту території та акваторії. Такий порядок було дотримано під час виділення, наприклад, акваторії Севастопольського морського порту відповідно до постанови КМУ від 25.10.2002 р. "Про акваторію Севастопольського морського торгового порту". Не менше значення має відкриття акваторії порту задля заходу іноземних невійськових суден. Так, наприклад, відповідно до розпорядження КМУ від 05.06.2000 р. "Про відкриття акваторії Маріупольського морського торгового порту для заходу іноземних невійськових суден" Маріупольський морський торговий порт відкритий для заходу іноземних невійськових суден.