Стаття 94. Обов'язкове і необов'язкове лоцманське проведення суден

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері транспорту, за погодженням з іншими заінтересованими міністерствами та центральними органами виконавчої влади встановлює райони обов'язкового лоцманського проведення, категорії суден, що звільняються від обов'язкового лоцманського проведення, і публікує ці відомості у лоціях і Повідомленнях мореплавцям.

У районах обов'язкового лоцманського проведення судно не має права здійснювати плавання без державного морського лоцмана, якщо тільки судно не належить до категорії суден, що звільняються від обов'язкового лоцманського проведення.

У районах необов'язкового лоцманського проведення капітан судна у разі необхідності має право взяти на судно державного морського лоцмана.

У районах необов'язкового лоцманського проведення капітан морського порту може встановлювати обов'язкове лоцманське проведення суден:

а) які самі  (ядерні судна та інші) або їх вантаж можуть становити загрозу заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу. Категорії таких суден доводяться до загального відома в обов'язковій постанові начальника морського порту; 

б) які мають серйозні пошкодження корпусу, механізмів або обладнання, що може істотно вплинути на безпеку їх плавання в порту. У цьому випадку капітану судна вручається нотис про те, що його судно має слідувати під лоцманським проведенням.

 

Коментар:

 

Види лоцманських послуг:

- лінійні (міжпортові) лоцманські послуги (надаються на судноплавних шляхах у територіальних водах, на фарватерах, каналах, у відкритому морі);

- портові лоцманські послуги (надаються на акваторіях, підхідних каналах, внутрішніх і зовнішніх рейдах).

Райони лоцманського проведення підрозділяються на райони обов'язкового і необов'язкового лоцманського проведення. З огляду на це, прийнято визначати два види лоцманського проведення морських суден: обов'язкове і необов'язкове проведення морських суден.

Відповідно до Положення Мінінфраструктури за погодженням із зацікавленими центральними органами виконавчої влади встановлює райони обов'язкового лоцманського проведення, а також категорії суден, що в установленому порядку звільняються від обов'язкового лоцманського проведення.

У районах обов'язкового лоцманського проведення капітан судна не має права здійснювати плавання без лоцмана, за винятком випадків, коли судно належить до категорії суден, що звільняються від обов'язкового лоцманського проведення.

Райони необов'язкового лоцманського проведення можуть визначатися за дорученням Мінінфраструктури Держфлотінспекцією України і капітанами портів. Однак, у районах, де лоцманське проведення є необов'язковим, капітан морського порту або Держфлотінспекція України за дорученням Мінінфраструктури може встановлювати обов'язкове лоцманське проведення для суден у таких випадках:

а) якщо судна або їх вантаж можуть становити загрозу заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу. Категорії таких суден доводяться до загального відома в обов'язковій постанові у морських портах, лоціях і повідомленнях мореплавцям;

б) якщо судна мають серйозні пошкодження корпусу, механізмів або обладнання, що може істотно впливати на безпеку мореплавства в районі. У цьому випадку капітану судна вручається нотис про те, що його судно має прямувати під лоцманським проведенням.

Інформація про райони обов'язкового і необов'язкового лоцманського проведення, режим плавання і порядок надання лоцманських послуг у них, доводиться до відома мореплавців шляхом публікації в обов'язкових постановах начальників морських портів (далі - обов'язкові постанови), правилах плавання, лоціях, повідомленнях мореплавцям.

У районах північно-західної частини Чорного моря, Бузько-Дніпровсько-лиманському та Херсонському морському каналах, Азовському морі, Керч-Єнікальскому каналі та дельті річки Дунаю лінійне лоцманське проведення встановлюється у правилах плавання. До таких правил слід віднести:

- Правила плавання та лоцманського проведення суден у Феодосійській затоці, на рейдах Феодосійського морського торговельного порту та на підходах до нього, затв. наказом Мінтрансзвязку України 03.02.2009 N 115;

- Правила плавання кораблів і суден у бухтах, на рейдах м. Севастополя і на підходах до нього, затв. наказом Мінтрансу України 05.09.2002 N 626;

- Правила плавання і лоцманського проведення суден у північно-західній частині Чорного моря, Бузько-Дніпровсько-лиманському та Херсонському морському каналах, затв. наказом Мінтрансзвязку України 01.08.2007 N 655;

- Правила плавання суден Керч-Єнікальським каналом і підхідними каналами до нього, затв. наказом Мінтрансу України 09.10.2002 N 721;

- та інші.