Стаття 223. Морехідний стан суден

Кожна із сторін договору морського буксирування зобов'язана завчасно привести своє судно або інший плавучий об'єкт у стан, придатний для виконання передбачених договором морського буксирування робіт. 

Власники суден і об'єктів буксирування не несуть відповідальності за недоліки свого судна, якщо доведуть, що вони не могли бути виявлені при проявленні ними належної дбайливості (приховані недоліки).

Коментар:

Частина 1 коментованої статті містить вимогу про приведення суден або інших плавучих об'єктів у стан, придатний для буксирування. Більш детально обов'язки сторін щодо забезпечення морехідного стану судна визначаються відповідним договором буксирування.

Так, власник судна, що буксирується повинен забезпечити своєчасну і якісну підготовку судна до буксирування, зокрема, перевірити його технічний стан, виконати вимоги портової влади тощо. Також судно повинно бути готове до моменту прибуття буксира в місце відправлення.

Власник буксируючого судна зобов'язаний надати в розпорядження власника судна, що буксирується укомплектоване кваліфікованим екіпажем, підготовлене у всіх відношеннях к буксируванню буксирне судно. Крім того, на власника буксиру покладається обов'язок забезпечити його всім необхідним буксирним устаткуванням.

Крім того, як буксируюче судно, так і судно, що буксирується повинно мати повний запас палива, води, запаси продовольства, витратних матеріалів, що забезпечують перехід до порту призначення або порту заходу. Також в справності повинні бути всі навігаційні та електронавігаційні прибори.

Таким чином, на власника судна, що буксирується та буксируючого судна покладається обов'язок виявити необхідну дбайливість по приведенню його у морехідний стан в місці відправлення і забезпечити його готовність для здійснення буксирування. Однак, власник не гарантує цей стан в процесі всього буксирування. Саме тому, ч. 2 ст. 223 Кодексу передбачена можливість звільнення власників судна від відповідальності за недоліки свого судна, якщо доведуть, що вони не могли бути виявлені при проявленні ними належної дбайливості (приховані недоліки).