Стаття 227. Період відповідальності при буксируванні

Початком відповідальності власника буксируючого судна за договором морського буксирування вважається момент прийняття судна, що буксирується, або іншого плавучого об'єкта на буксир у початковому пункті буксирування і закінченням відповідальності - момент поставлення судна, що буксирується, або іншого плавучого об'єкта на швартові або на якір у кінцевому пункті буксирування.

Коментар:

Даною статтею визначається період відповідальності власника буксируючого судна за договором морського буксирування, який починається з моменту прийняття судна, що буксирується, або іншого плавучого об'єкта на буксир у початковому пункті буксирування і закінчується моментом поставлення судна, що буксирується, або іншого плавучого об'єкта на швартові або на якір у кінцевому пункті буксирування.

Положення даної статті відповідає загальним нормам відповідальності перевізника за договором перевезення вантажу або багажу, яка наступає з моменту отримання вантажу (багажу) до перевезення і до моменту видачі його уповноваженій на це особі (одержувачу). В даному випадку можна стверджувати, що в договорі буксирування судно, що буксирується, також виступає в якості вантажу.