Стаття 353. Застосування меж відповідальності

Межі відповідальності, передбачені статтею 352 цього Кодексу, застосовуються в сукупності всіх вимог, що виникли з якої-небудь однієї події і пред'явлені до одного судновласника та осіб, названих у статті 355 цього Кодексу. 

Коментар:

В статті йдеться про право осіб, визначених у ст. 352 КТМУ, на обмеження відповідальності стосовно сукупності всіх вимог, що виникли з однієї події. Таке право називають правом на об'єднання вимог.

Отже, право на об'єднання характеризують наступні положення:

1) Право надає можливість об'єднати всі вимоги, що виникли з однієї події.

2) Право на об'єднання вимог мають:

А) судновласник;

Б) особи, за дії або упущення якої судновласник несе відповідальність.

3) Вимоги, що підлягають об'єднанню, мають бути пред'явлені до однієї особи, що має право їх об'єднати.

4) Межі відповідальності застосовуються не до кожної вимоги окремо, а до сукупності всіх вимог.

Зазначимо, що відповідно до ст. 9 Конвенції 1976 р. межі відповідальності застосовуються до сукупності всіх вимог, що виникли з однієї події:

 (А) проти власника, фрахтувальника чи оператора морського судна і будь-якої особи, за дії, упущення або бездіяльність якої зазначені особи відповідальні;

 (Б) проти власника судна, що надає послуги з рятування з цього судна, і рятувальника або рятувальників, які діють з такого судна, і будь-якої особи, за дії, упущення або бездіяльність якого він або вони відповідальні;

 (В) проти рятувальника або рятувальників, що діють не з судна або діють виключно на судні, якому або стосовно якого надаються послуги з рятування, і будь-якої особи, за дії, упущення або бездіяльність якого він або вони відповідальні.