Стаття 70. Самовільне сінокосіння і пасіння худоби, самовільне збирання дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід

Самовільне сінокосіння і пасіння худоби в лісах і на землях державного лісового фонду, не вкритих лісом, самовільне збирання дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід і т. ін. на ділянках, де це заборонено або допускається тільки за лісовими квитками, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Збирання дикорослих плодів, горіхів, ягід і т. ін. з порушенням установлених строків їх збирання – тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Коментар:

Об'єкт: суспільні відносини у сфері побічних лісових користувань.

До побічних лісових користувань належать: випасання худоби, розміщення пасік, заготівля сіна, деревних соків, збирання і заготівля дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід, лікарських рослин і технічної сировини, лісової підстилки та очерету. Здійснення побічних лісових користувань повинно провадитися без заподіяння шкоди лісу. Порядок та умови здійснення побічних лісових користувань встановлюються Кабінетом Міністрів України. Побічне лісове користування здійснюється на підставі лісового квитка (див. коментар до ст. 67).

Об'єктивна сторона виражається у вчиненні таких дій:

- самовільне сінокосіння в лісах і на землях державного лісового фонду, не вкритих лісом;

- самовільне пасіння худоби в лісах і на землях держаного лісового фонду, не вкритих лісом;

- самовільне збирання дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід і т. ін. на ділянках, де це заборонено або допускається тільки за лісовими квитками;

- збирання дикорослих плодів, горіхів, ягід і т. ін. з порушенням установлених строків їх збирання.

Заготівля сіна і випасання худоби на сільськогосподарських угіддях, що належать до земель лісового фонду, але не належать до використання лісових ресурсів і проводяться відповідно до агротехнічних умов з урахуванням інтересів лісового господарства. Земельні ділянки лісового фонду для заготівлі сіна і випасання худоби щороку визначаються постійними лісокористувачами на підставі матеріалів лісовпорядкування або спеціального обстеження. Норми випасання худоби на земельних ділянках лісового фонду встановлюються Міністерством лісового господарства України.

У порядку загального використання лісових ресурсів громадяни мають право вільно перебувати в лісах, безкоштовно збирати для власного споживання дикорослі трав'яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, інші плоди, гриби, крім випадків, передбачених законодавчими актами. Заготівля (збирання) дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід, лікарських рослин і технічної сировини провадиться способами і методами, що виключають виснаження наявних ресурсів і заподіяння шкоди лісовому господарству. Збір рослин (їх частин) і грибів, занесених до Червоної книги України, забороняється.

Під самовільним здійсненням зазначених дій розуміється їх вчинення без належного Дозволу, тобто без отримання лісового квитка або на території, де це заборонено.

Терміни збору дикорослих плодів, ягід, горіхів встановлюються уповноваженими на те органами з метою забезпечення їх раціонального використання та охорони лісових ресурсів. Ці строки доводяться до відома населення та заготівельників. Оптимальні терміни заготівель дикорослих плодів, грибів, ягід визначаються постійними лісокористувачами, з огляду на календарні терміни їх достигання і зазначаються у лісовому квитку. Порушення встановлених строків має наслідком відповідальність за ч. 2 цієї статті.

Суб'єктом цього правопорушення можуть бути громадяни та посадові особи.

Суб'єктивна сторона: може бути як у формі умислу, так із необережності.