Стаття 109. Порушення правил по охороні порядку і безпеки руху на залізничному транспорті

Самовільний проїзд у вантажних поїздах, посадка і висадка під час руху поїзда, проїзд на підніжках і дахах вагонів, самовільне без потреби зупинення поїзда, - тягнуть за собою накладення штрафу від семи до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пошкодження залізничної колії, захисних лісонасаджень, снігозахисних загороджень та інших колійних об'єктів, споруд і пристроїв сигналізації та зв'язку - тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Викидання сміття та інших предметів з вікон і дверей вагонів поїздів, прохід по залізничних коліях у невстановлених місцях - тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від двох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення правил проїзду гужовим транспортом і прогону худоби через залізничні колії, випасання худоби поблизу залізничних колій - тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від п'ятнадцяти до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Недодержання встановлених габаритів при навантаженні і вивантаженні вантажів - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Підкладання на залізничні колії предметів, які можуть спричинити порушення руху поїздів, - тягне за собою накладення штрафу від п'ятнадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Коментар:

Об'єктом цього правопорушення є безпечна робота залізничного транспорту. Відповідно до ст. 1 Закону України «Про залізничний транспорт» останній необхідно розуміти як виробничо-технологічний комплекс організацій і підприємств залізничного транспорту загального користування, призначений для забезпечення потреб суспільного виробництва і населення країни в перевезеннях у внутрішньому і міжнародному сполученнях та надання інших транспортних послуг усім споживачам без обмежень за ознаками форми власності та видів діяльності тощо.

Об'єктивну сторону правопорушень, передбаченого коментованою статтею, можуть становити або конкретні дії, внаслідок яких було пошкоджено залізничні колії, захисні лісонасадження, снігозахисні загородження та інші колійні об'єкти, споруди і пристрої сигналізації та зв'язку (ч. 2); або порушення вимог нормативних актів (правил, інструкцій), що діють на залізничному транспорті (всі інші частини коментованої статті). Відповідно до Правил безпеки громадян на залізничному транспорті України, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 19.02.1998 р. № 54, пасажирам забороняється: проїжджати на дахах, підніжках, перехідних площадках вагонів; заходити у вагон і виходити з вагона під час руху потяга; висуватися із вікон вагонів і дверей тамбурів під час руху потяга; стояти на підніжках і перехідних площадках, відчиняти двері вагонів під час руху потяга, затримувати автоматичні двері вагонів під час їх зачинення і відчинення; проїжджати у вантажних потягах без спеціального дозволу; знаходитись в потязі у нетверезому стані; залишати дітей без нагляду на вокзалі та в потязі; провозити у вагонах легкозаймисті, шкідливі і вибухові речовини; виходити із вагона на міжколійя і знаходитись там під час руху потяга; стрибати з платформи на залізничні колії; проводити на пасажирських платформах рухомі ігри; палити у вагонах (зокрема в тамбурах) приміських потягів, а також у непередбачених для паління місцях вагонів пасажирських потягів; бігти по платформі поруч із вагоном потяга, що прибуває або відходить, а також перебувати ближче ніж 2 метри від краю платформи під час проходу потяга без зупинки; підходити до вагона до повної зупинки потяга; без потреби самовільно зупиняти потяг; самостійно перевозити ручну поклажу засобами, які призначені для перевезення пошти або багажу працівниками пошти та залізниці; розміщувати ручну поклажу в тамбурах вагона, коридорі салону, проходах купе та в проході вагона приміського потяга. Порушення тих із наведених правил, що є найбільшою суспільною шкідливістю, має наслідком адміністративну відповідальність за коментованою статтею, а також за ст. 109 КпАП. Частина 4 коментованої статті містить вказівку на порушення правил проїзду гужовим транспортом і прогону худоби через залізничні колії, випасання худоби поблизу залізничних колій. Відповідно до п. 7.7 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10. 10. 2001 р. № 1306, особам, що керують гужовим транспортом, і погоничам тварин забороняється переганяти тварин через залізничні колії і дороги з удосконаленим покриттям поза спеціально відведеними місцями.

Об'єктивну сторону правопорушення, передбачену ч. 5 коментованої статті, необхідно відмежовувати від злочину, передбаченого ст. 245 Кримінального кодексу України, за якою настає кримінальні відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, уздовж залізниць або інших таких насаджень вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом.

Суб'єктами правопорушень, передбачених ч. 1 та 3 коментованої статті, можуть бути громадяни, яким виповнилося 16 років. До адміністративної відповідальності за ч. 4 коментованої статті можуть бути притягнені як громадяни, так і посадові особи (якщо останніми у межах своєї компетенції було надано розпорядження щодо випасу худоби поблизу залізничного транспорту).

Суб'єктами правопорушень, передбачених ч. 5 коментованої статті можуть бути лише посадові особи, до компетенції яких входить організація навантаженні і вивантаженні вантажів.

Із суб'єктивної сторони це правопорушення може бути вчинене як з умислом, так і з необережності.