Стаття 189(2). Порушення правил виготовлення та порядку обліку і зберігання печаток та штампів, а так само виготовлення, ввезення, реалізація та використання самонабірних печаток

Порушення правил виготовлення печаток та штампів (крім самонабірних), а так само виготовлення, ввезення, реалізація та використання самонабірних печаток – тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення порядку обліку і зберігання печаток та штампів, що потягло за собою їх втрату, - тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Коментар:

Об'єктом цих правопорушень є порядок виготовлення, обліку і зберігання печаток та штампів, а також порядок виготовлення, ввезення, реалізації та використання самонабірних печаток.

Об'єктивна сторона правопорушень, передбачених коментованою статтею, полягає у порушенні правил виготовлення печаток та штампів (крім самонабірних), правил виготовлення, ввезення, реалізації та використання самонабірних печаток, порушенні порядку обліку і зберігання печаток та штампів, що спричинило їх втрату (див. коментар до ст. 189).

Суб'єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини як у формі умислу, так і у формі необережності.

Суб'єктом правопорушення можуть бути особи, яким виповнилося 16 років.