Стаття 201. Організація виробничого навчання

Для професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників, особливо молоді, власник або уповноважений ним орган організує індивідуальне, бригадне, курсове та інше виробниче навчання за рахунок підприємства, організації, установи.

Коментар:

1. Стаття, що коментується, формулює обов'язок власника організовувати індивідуальне, бригадне, курсове та інше виробниче навчання за рахунок підприємства, організації, установи. Проте, цей обов'язок не може бути кваліфікований як такий, якому кореспондує суб'єктивне право працівників. Із ст. 201 КЗпП не випливає також конкретний юридичний обов'язок підприємства перед територіальною громадою, органами місцевого самоврядування, місцевими органами державної виконавчої влади організувати виробниче навчання працівників, особливо молоді, або суб'єктивне право цих органів вимагати від підприємства виконання обов'язку, про який йдеться.

2. Обов'язок власника (підприємства), що розглядається, може бути кваліфікований як елемент його правового статусу, але такі обов'язки можуть стати чинним елементом системи правового регулювання лише за умови, що вони доповнюються конкретними юридичними обов'язками, яким у правовідносинах кореспондують суб'єктивні права тих чи інших суб'єктів. Ними можуть бути і працівники, та інші суб'єкти, в тому числі органи виконавчої влади і місцевого самоврядування. На основі статті, що коментується, в колективному договорі можуть формулюватися правила нормативного характеру і зобов'язальні умови.

3. Як і всі обов'язки (права) такого роду, обов'язок, що розглядається, не має механізму забезпечення, зокрема заходами юридичної відповідальності.

4. Підприємства, установи, організації мають право здійснювати професійну підготовку працівників лише за умови одержання ними відповідної ліцензії (абзац шостий частини першої ст. 7 Закону "Про професійно-технічну освіту"; п. 3 Порядку ліцензування освітніх послуг).