Стаття 109. Розірвання шлюбу за рішенням суду за спільною заявою подружжя, яке має дітей

1. Подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

2. Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

3. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.

4. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.

Коментар:

У коментованій статті передбачено право подружжя на спільне звернення з заявою про розірвання шлюбу у випадку, якщо у них є спільні неповнолітні діти. Таку заяву суд розглядає за певних умов:

1) подружжя подає спільну письмову заяву до суду (тобто обидва з подружжя згодні на розірвання шлюбу); 2) подружжя, подає заяву разом із письмовим договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

Для забезпечення прав дитини на повноцінне виховання, на повноцінне забезпечення її здібностей та на задоволення її потреб з урахуванням віку договір між батьками про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. Така вимога законодавця встановлення для спрощення процедури стягнення з платника встановленої суми. Так, у разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Право на припинення шлюбу є невід'ємним правом кожного з подружжя, яке гарантує свободу шлюбу та урахування вільної згоди чоловіка та жінки перебувати у шлюбі. У випадку надходження спільної заяви чоловіка та дружини до суду про розірвання шлюбу, суд повинен встановити, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.

Оскільки, держава зацікавлена в збереженні сім'ї та шлюбу, суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. Таким чином подружжю надається термін для примирення. Якщо до закінчення цього строку дружина і чоловік знайдуть можливість продовжити шлюбні відносини, вони мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.