Стаття 140. Оспорювання батьківства, материнства особи, яка сплачує аліменти за рішенням суду

1. Стягнення з особи, яка записана батьком, матір'ю, аліментів на дитину не є перешкодою для звернення до суду з позовом про виключення відомостей про неї як батька, матері дитини з актового запису про її народження.

Коментар:

Коментована стаття передбачає право на оспорювання батьківства, материнства особи, яка сплачує аліменти за рішенням суду. Причому, згідно цієї правової норми, стягнення з особи, яка записана батьком, матір'ю, аліментів на дитину не є перешкодою для звернення до суду з позовом про виключення відомостей про неї як батька, матері дитини з актового запису про її народження.

На відміну від позицій судової практики УРСР, яка була викладена у постанові Пленуму ВСУ УРСР від 15 червня 1973 "Про деякі питання, що виникли в судовій практиці по застуванню Кодексу про шлюб та сім'ю УРСР" (п. 11), яка унеможливлювала приймати позови про оспорювання батьківства, якщо у наявності було рішення суду про стягнення аліментів на дитину, що набрало законної сили, новий СК зайняв більш обґрунтовану позицію. Якщо особа не є батьком, матір'ю дитини і це встановлено на підставі рішення суду, то вона не зобов'язана нести аліментний обов'язок щодо дитини. У зв'язку з цим, ставити в залежність реалізацію права на оспорювання батьківства, материнства у залежності від існуючого аліментного обов'язку є неможливо, оскільки це суперечить праву на судовий захист. Тому у разі задоволення позову про оспорювання батьківства, материнства, рішення суду про стягнення аліментів має бути переглянути за нововиявленими обставинами у відповідності до вимог ЦПК.