Стаття 241. Порядок поновлення актового запису про народження у разі визнання усиновлення недійсним або скасування усиновлення

1. Після набрання чинності рішенням суду про визнання усиновлення недійсним або скасування усиновлення суд у місячний строк зобов'язаний надіслати копію рішення до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

2. Орган державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про скасування усиновлення або визнання його недійсним вносить відповідні зміни до актового запису про народження дитини.

Коментар:

1. Після набрання рішенням суду про визнання усиновлення недійсним чи його скасування законної сили, його копія направляється до відповідного органу реєстрації актів цивільного стану, в якому проведена реєстрація усиновлення, в тому числі для внесення змін до актового запису про народження, якщо відбулася зміна імені, по батькові чи прізвища такої дитини.

Це рішення повинно бути направлене у місячний строк і підлягає виконанню державним органом реєстрації актів цивільного стану у порядку, встановленому Правилами реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджено наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 р. N 52/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 18.11.2003 р. N 140/5), зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18.10.2000 р. за N 719/4940. За невиконання рішення суду службовою особою цього органу вона може бути притягнута до відповідальності, аж до кримінальної.