Стаття 58. Обчислення строку покарання у виді обмеження волі

1. Строк покарання обчислюється з дня прибуття і постановки засудженого на облік у виправному центрі.

2. У строк покарання за правилами, передбаченими у статті 72 Кримінального кодексу України, зараховується час попереднього ув'язнення під вартою, а також час слідування під вартою до виправного центру.

Коментар:

Строк покарання у виді обмеження волі обчислюється з дня прибуття і постановки засудженого на облік у виправному центрі.

Підставою постановки на облік засудженого до ОВ є:

- копія вироку (визначення, постанови) суду;

- довідка про набуття його законної сили і розпорядження суду про виконання вироку;

- прибуття засудженого до місця відбування покарання самостійно чи в порядку, встановленому для осіб, позбавлених волі;

- наявність припису про виїзд до місця відбування покарання.

Облік засуджених здійснюється з метою забезпечення дотримання ними встановлених законом порядку й умов виконання покарання у виді ОВ, використання облікових даних у повсякденній діяльності установ. Саме з моменту постановки засудженого на облік у виправному центрі обчислюється термін покарання у виді ОВ.

Саме з моменту постановки засудженого на облік у виправному центрі обчислюється термін покарання у виді ОВ.

У строк покарання за правилами, передбаченими у ст. 72 КК України, зараховується час попереднього ув'язнення під вартою, а також час слідування під вартою з виправної колонії до виправного центру у разі заміни невідбутої частини покарання у виді позбавлення волі обмеженням волі.

У строк покарання за мотивованою постановою начальника виправного центру не зараховується час самовільної відсутності на роботі або за місцем проживання понад одну добу.

Факт самовільної відсутності засудженого повинен підтверджуватися відповідними довідками, виписками з табелів розподілу на роботу, поясненнями засуджених, рапортами працівників та іншими матеріалами, які мають значення для справи. На підставі зібраних матеріалів начальником виправного центру виноситься мотивована постанова, в якій зазначається кількість діб відсутності засудженого. Постанова узгоджується з головою спостережної комісії після чого направляється до суду за місцем розташування виправного центру для розгляду та визначення нової дати закінчення строку покарання. Рішення суду повідомляється засудженому під розписку.

Засуджені, які стали на шлях виправлення або сумлінною поведінкою і ставленням до праці довели своє виправлення, можуть бути у встановленому законом порядку представлені до заміни невідбутої частини покарання більш м'яким або до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

Засуджений знімається з обліку при наявності таких підстав:

- відбуття строку ОВ;

- застосування умовно-дострокового звільнення;

- заміни ОВ позбавленням волі;

- засудження за здійснення нового злочину до позбавлення волі;

- застосування амністії чи помилування;

- захворювання в процесі відбування покарання тяжкою хворобою, що перешкоджає відбуванню покарання, а також утрати працездатності засудженим чи вагітності засудженої;

- скасування чи зміни вироку;

- смерті засудженого.