Стаття 146. Посадові особи, які застосовують заходи заохочення і стягнення до засуджених неповнолітніх, та обсяг їх повноважень

1. Крім посадових осіб, визначених у статті 135 цього Кодексу, правом застосування заходів заохочення і стягнення користуються старші вихователі і вихователі.

2. Старший вихователь має право застосовувати в усній формі такі заходи заохочення і стягнення:

подяка;

дострокове зняття раніше накладеного ним або вихователем стягнення;

попередження;

догана.

абзац шостий виключено 

3. Вихователь має право застосовувати в усній формі такі заходи заохочення і стягнення:

подяка;

дострокове зняття раніше накладеного ним стягнення;

попередження;

догана.

Коментар:

Стаття, що коментується, передбачає право посадових осіб застосовувати заходи заохочення і стягнення до засуджених неповнолітніх та визначає обсяг їх повноважень. У виховних колоніях діє дещо інший порядок та визначене інше коло осіб, які мають право застосовувати заходи заохочення та стягнення.

Таким правом у повному обсязі володіють начальник виховної колонії або особа, яка його заміщує. Подібне право, але з деякими обмеженнями, має і начальник відділення соціально-психологічної служби.

Крім вказаних посадових осіб, правом застосування заходів заохочення та стягнення наділені старший вихователь та вихователь (зазначені посадові особи у виправних колоніях штатним розкладом не передбачені).

Так, старший вихователь має право застосовувати в усній формі такі заходи заохочення і стягнення: подяка; дострокове зняття раніше накладеного ним або вихователем стягнення; попередження; догана; призначення на позачергове чергування по прибиранню приміщень і території колонії. Вихователь має право застосовувати в усній формі такі заходи заохочення і стягнення як: подяка; дострокове зняття раніше накладеного ним стягнення; попередження; догана.