Стаття 291. Порушення чинних на транспорті правил

Порушення чинних на транспорті правил, що убезпечують рух, а також правил, норм і стандартів виготовлення, переобладнання, ремонту транспортних засобів, якщо це спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, - карається штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до п'яти років.

Коментар:

1. Основний безпосередній об'єкт злочину - безпека руху та експлуатації всіх видів транспорту від неправомірних дій пасажирів та інших осіб. Додатковим обов'язковим його об'єктом є життя, здоров'я особи, власність, інші блага.

2. Об'єктивна сторона злочину включає в себе як обов'язкові ознаки діяння, наслідки та причиновий зв'язок між ними.

Діяння при вчиненні цього злочину полягає у порушенні:

1) чинних на транспорті правил - нормативно-правових актів, які регламентують дотримання пасажирами, пішоходами, іншими учасниками руху вимог безпеки руху транспорту. Таке порушення може вчинятися шляхом дії або бездіяльності і полягати в: порушенні правил дорожнього руху велосипедистами; переході вулиць в умовах, коли це заборонено правилами дорожнього руху (у невстановлених місцях чи при забороняючому сигналі світлофора або регулювальника); прогоні тварин через залізничну колію з порушенням правил безпеки; недотриманні правил безпеки при користуванні водними мотоциклами, маломірними суднами тощо;

2) правил виготовлення, переобладнання, ремонту транспортних засобів.

Наслідки цього злочину - загибель людей або інші тяжкі наслідки - мають такий же зміст, як і в інших статтях цього розділу (див., зокрема, коментар до статей 276, 278).

Злочин вважається закінченим з моменту настання вказаних у ст. 291 наслідків.

Порушення правил дорожнього руху пішоходами, особами, що керують велосипедами, гужовим транспортом і погоничами тварин, тягне адміністративну відповідальність за ст. 127, а якщо це спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, але таке пошкодження не можна віднести до тяжких наслідків - за ст. 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 р. Таке, що не спричинило тяжких наслідків, порушення правил, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності під час виготовлення та ремонту транспортних засобів і деталей до них, є адміністративним правопорушенням, передбаченим ст. 1281 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 р.

3. Суб'єкт злочину загальний. Відповідальності за ст. 291 не підлягають особи, які є спеціальними суб'єктами інших злочинів, передбачених розділом XI Особливої частини КК, та вчинили діяння, вказані у відповідних статтях цього розділу.

4. Суб'єктивна сторона злочину визначається ставленням винного до наслідків і характеризується необережністю.

* * * 

Правила поведінки громадян на залізничному транспорті. Затверджені постановою Кабінету Міністрів України N 903 від 10 листопада 1995 р.

Правила користування трамваєм і тролейбусом в містах України. Затверджені наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України N 22 від 18 листопада 1997 р.