Стаття 308. Викрадення, привласнення, вимагання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем

1. Викрадення, привласнення, вимагання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи заволодіння ними шляхом шахрайства - караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або із застосуванням насильства, що не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 306, 307, 310, 311, 312, 314, 317 цього Кодексу, або у великих розмірах, а також заволодіння наркотичними засобами, психотропними речовинами або їх аналогами шляхом зловживання службової особи своїм службовим становищем - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах, або організованою групою, розбій з метою викрадення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, а також вимагання цих засобів чи речовин, поєднане з насильством, небезпечним для життя і здоров'я, - караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Коментар:

1. Основним безпосереднім об'єктом злочину є встановлений з метою захисту здоров'я населення порядок обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Додатковим факультативним об'єктом можуть виступати життя та здоров'я особи, власність. Про поняття обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів див. Загальні положення до цього розділу.

2. Предметом злочину є наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги. Про їх поняття див. Загальні положення до цього розділу.

3. Об'єктивна сторона злочину передбачає умисне незаконне вилучення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів будь-яким способом (окрім розтрати) із підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності, чи в окремих громадян, у т. ч. вилучення рослин виду мак снотворний чи рослин роду коноплі або їх частин із земельних ділянок господарств чи громадян до закінчення збирання врожаю. При цьому не має значення, правомірно чи незаконно особа володіла наркотичним засобом, психотропною речовиною, їх аналогом або вирощувала зазначені рослини, які стали предметом незаконного вилучення.

Способами такого вилучення є: 1) викрадення (крадіжка, грабіж); 2) привласнення; 3) вимагання; 4) заволодіння вказаними засобами і речовинами шляхом шахрайства (ч. 1 ст. 308); 5) заволодіння ними шляхом зловживання службової особи своїм службовим становищем (ч. 2 ст. 308); 6) розбій (ч. 3 ст. 308).

Про їх поняття див., відповідно, коментар, викладений у Загальних положеннях до розділу VI Особливої частини КК, статті 185, 186, 191, 189, 190, 187 та коментар до статей 185, 186, 191, 189, 190, 187. Згідно із ст. 308 розтрата зазначених у ній засобів і речовин не утворює складу цього злочину.

При заволодінні наркотичними засобами, психотропними речовинами або їх аналогами наслідки у вигляді матеріальної шкоди (на відміну від аналогічних злочинів проти власності), як правило, не настають чи є незначними і тому не визначають суспільної небезпеки посягання. Відтак, для викрадення наркотичних засобів (психотропних речовин) не є обов'язковою ознака безоплатності їх вилучення. Грошова чи інша компенсація вартості цих предметів не змінює соціальної суті даного злочину. Протиправні дії винного, який хоча й сплатив вартість наркотиків чи психотропних речовин і тому не заподіяв шкоди власності, все рівно охоплюються ст. 308.

Якщо протиправне заволодіння зазначеними засобами чи речовинами вчиняється для їх подальшого збуту, дії винного слід додатково кваліфікувати і як готування до злочину, передбаченого ст. 307. Наступні за таким заволодінням наркотиками або психотропними речовинами дії - зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту чи без такої, а так само збут викрадених наркотичних засобів або психотропних речовин, слід кваліфікувати за сукупністю злочинів - за статтями 308 і 307 або 309. Такі дії, однак, не утворюють ознаки повторності, передбаченої ч. 2 ст. 307 або ч. 2 ст. 309.

Так само і виготовлення з викрадених рослин виду мак снотворний чи рослин роду коноплі (наркотичних засобів) нового виду наркотику (з конопель - гашишу, марихуани, з макової соломи - екстракційного або ацетильованого опію тощо) кваліфікується за сукупністю злочинів, передбачених статтями 308 і 307 або 309. Повторності в цьому разі також немає.

Заволодіння наркотичними засобами, психотропними речовинами або їх аналогами шляхом крадіжки, грабежу чи шахрайства вважається закінченим злочином з моменту заволодіння цими предметами і реальної можливості хоча б первісно розпорядитися ними (сховати, передати іншій особі тощо); шляхом привласнення чи зловживання службовим становищем - з моменту утримання цих засобів чи речовин і обернення їх таким чином на свою користь або користь інших осіб. Вимагання таких засобів або речовин вважається закінченим з моменту пред'явлення потерпілому вимоги, поєднаної з відповідною погрозою, зазначеною у ст. 189, а заволодіння ними шляхом розбою - з моменту нападу, поєднаного із застосуванням або погрозою застосування насильства, небезпечного для життя чи здоров'я особи, на яку було вчинено напад. У цьому разі дії винного повністю охоплюються ч. 3 ст. 308 і додаткової кваліфікації за ст. 187 не потребують.

4. Суб'єктом злочину, вчиненого шляхом крадіжки, грабежу, розбою та вимагання, може бути осудна особа, яка досягла 14-річного віку, а вчиненого шляхом зловживання службової особи своїм службовим становищем - службова особа. Привласнення наркотиків, психотропних речовин або їх аналогів може бути вчинено лише особою, якій вони були ввірені чи перебували у її віданні у зв'язку з її професійною діяльністю. Суб'єктом цього злочину, вчиненого в інший спосіб, є осудна особа, яка досягла 16-річного віку.

5. Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. При вчиненні його шляхом розбою обов'язковою ознакою суб'єктивної сторони є мета - заволодіння наркотичними засобами, психотропними речовинами або їх аналогами.

6. Кваліфікуючими ознаками злочину є вчинення його: 1) повторно; 2) за попередньою змовою групою осіб; 3) із застосуванням насильства, що не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого або з погрозою застосування такого насильства (у разі вчинення грабежу чи вимагання); 4) особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 306, 307, 310, 311, 312, 314, 317; 5) у великих розмірах (ч. 2 ст. 308), а також 6) заволодіння наркотичними засобами, психотропними речовинами або їх аналогами шляхом зловживання службової особи своїм службовим становищем, а особливо кваліфікуючими - вчинення його: 1) в особливо великих розмірах; 2) організованою групою, а також 3) розбій з метою викрадення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів; 4) вимагання цих засобів чи речовин, поєднане з насильством, небезпечним для життя і здоров'я.

Про поняття повторності див. ст. 32 і коментар до неї, про поняття групи осіб за попередньою змовою та організованої групи - ст. 28 і коментар до неї, про поняття насильства, що не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого - коментар до ст. 186, про поняття службової особи - ст. 364 і коментар, викладений у Загальних положеннях до розділу XVII Особливої частини КК, про поняття насильства, небезпечного для життя чи здоров'я потерпілого, - коментар до ст. 187, про поняття великого та особливо великого розмірів - примітку до ст. 305.