Стаття 432. Мародерство

Викрадення на полі бою речей, що знаходяться при вбитих чи поранених (мародерство), -карається позбавленням волі на строк від трьох до десяти років.

Коментар:

1. До загальних обов'язків військовослужбовця належать, зокрема, обов'язок дорожити бойовою славою Збройних Сил України та своєї військової частини, честю і гідністю військовослужбовця Збройних Сил України, поважати бойові та військові традиції, честь і гідність кожної людини. Мародерство дискредитує зазначені цінності, а отже, його основним безпосереднім об'єктом є бойова слава Збройних Сил України і честь військовослужбовця, а також порядок дотримання звичаїв та правил війни. Додатковим обов'язковим об'єктом цього злочину у випадку викрадення речей, що знаходяться при поранених, є власність.

2. Предметом мародерства може бути тільки приватне майно (гроші, годинники, медальйони тощо) вбитих чи поранених, незалежно від того, до чиєї армії останні належать. Викрадені вони можуть бути як під час бою, так і відразу ж після нього. Зброя, боєприпаси, документи, що містять відомості військового характеру, інші предмети, що збираються для їх використання під час ведення військових дій, не є предметом цього злочину.

З об'єктивної сторони злочин виражається у суспільно небезпечних діях - викраденні речей, що знаходяться при вбитих і поранених. Обов'язковою ознакою складу є місце - поле бою (це поняття розкрито в коментарі до ст. 429).

3. Суб'єктом злочину є будь-який військовослужбовець.

4. З суб'єктивної сторони злочин може бути вчинений тільки з прямим умислом.

* * * 

Статут внутрішньої служби Збройних Сил України від 24 березня 1999 р. (ст. 11).