Стаття 70. Безкоштовне користування жилим приміщенням з опаленням і освітленням

Спеціалісти, які працюють і проживають у сільській місцевості, поза населеними пунктами (а в установлених законодавством Союзу РСР випадках - у селищах), користуються безплатно жилим приміщенням з опаленням і освітленням.

Відповідно до Основ житлового законодавства Союзу РСР і союзних республік переліки категорій спеціалістів, які забезпечуються таким приміщенням, і порядок надання їм жилих приміщень встановлюються Радою Міністрів СРСР і Радою Міністрів Української РСР.

Коментар:

1. Задля мотивації громадян працювати у сільській місцевості житлове законодавство передбачає право на безоплатне жиле приміщення з опаленням та освітленням.

Закріплюючи за спеціалістами право на безоплатне користування квартирами з опаленням і освітленням, ЖК не вказує конкретно, які категорії спеціалістів користуються цим правом.

Основним підзаконним нормативно-правовим актом з цього питання є наказ Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства культури і туризму України від 13 вересня 2006 року N 341/651/619/769 "Про затвердження Порядку забезпечення працівників бюджетних установ (закладів) безплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням відповідно до пункту "ї" частини першої статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я, частини четвертої статті 29 Основ законодавства України про культуру, абзацу першого частини четвертої статті 57 Закону України "Про освіту".

2. Норми коментованої статті деталізовані в численних інших спеціальних підзаконних нормативно-правових документах:

2.1. ч. 4 ст. 20 Закону України "Про захист рослин".

2.2. пункті "ї" частини першої статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я.

2.3. ч. 4 статті 29 Основ законодавства України про культуру.

2.4. ч. 2 статті 30 Закону України "Про бібліотеки та бібліотечну справу".

2.5. абзаці першому ч. 4 статті 57 Закону України "Про освіту".

Всі зазначені нормативно-правові акти закріплюють за спеціалістам, які проживають і працюють за спеціальністю у сільській місцевості, селищах міського типу право на безплатне користування житлом, опаленням та освітленням, пільгове кредитування на обзаведення господарством, на будівництво індивідуальних жилих будинків, придбання худоби. Це право зберігається за спеціалістами - пенсіонерами, які працювали у сільській місцевості і проживають там.

Ці пільги на безплатне користування житлом з опаленням та освітленням надаються:

- працівникам за умови, якщо розмір наданих пільг у грошовому еквіваленті разом із середньомісячним сукупним доходом працівника за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України;

- пенсіонерам за умови, якщо середньомісячний сукупний доход сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Тобто для отримання права на безкоштовне користування жилим приміщенням з опаленням і освітленням необхідно одночасно виконати три умови:

а) проживати і працювати в сільській місцевості;

б) належати до певної категорії спеціалістів (спеціаліст із захисту рослин, медичні і фармацевтичні працівники, працівники культури, працівники бібліотек, педагогічні працівники);

в) розмір наданих пільг у грошовому еквіваленті разом із середньомісячним сукупним доходом працівника за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України

3. Надання пільг забезпечується за рахунок коштів державного бюджету. Обсяги коштів на забезпечення гарантій щорічно визначаються законом України про державний бюджет на відповідний рік.

ст. 39 Закону України від 26 грудня 2008 року "Про Державний бюджет України на 2009 рік" передбачає, що за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот певним категоріям громадян надаються житлові субсидії населенню та пільги.