Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує ВР прийняти за основу проект закону щодо строків тримання під вартою

Законопроектом (реєстр. № 7343), поданим народним депутатом В.Бондиком, пропонується внести зміни до статей 156 та 165-3 Кримінально-процесуального кодексу з метою встановлення максимальних строків тримання під вартою підозрюваних, обвинувачених та підсудних в залежності від суспільної небезпеки вчинених злочинів та форми вини.

Автор обґрунтував прийняття законопроекту тим, що чинний Кримінально-процесуальний кодекс не враховує відмінностей між різними категоріями злочинів у питанні про можливість утримання особи під вартою протягом багатьох місяців. На думку народного депутата, максимальний термін утримування особи під вартою має перебувати в прямій залежності від вчиненого злочину (середньої тяжкості, тяжкий чи особливо тяжкий) і від того, чи є цей злочин навмисним або необережним. "Чітке визначення підстав обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту та максимальних строків утримання під вартою не вплине негативно на повноту, всебічність та об'єктивність досудового слідства", - вважає В.Бондик.

Внесення зазначеної зміни, на його думку, дозволить забезпечити виваженість рішень при обранні запобіжного заходу стосовно підозрюваного, обвинуваченого або підсудного, буде відповідати меті попереднього ув'язнення як крайньому запобіжному заходу, а також надасть широкі можливості для застосування інших альтернативних запобіжних заходів.

Члени Комітету підтримують законопроект, прийняття якого сприятиме гуманізації кримінально-процесуального законодавства та ширшому застосуванню інших альтернативних запобіжних заходів.

Источник ligazakon.ua