Держкомпідприємництво звертає увагу на неправильне трактування норми Податкового кодексу, поширене у ЗМІ

Податковий кодекс не дає права податковій забирати майно без рішення суду. Стаття 94 другого розділу кодексу передбачає можливість керівника органу державної податкової служби накласти адміністративний арешт на майно строком до 96 годин. Він полягає лише у забороні платнику податків вчиняти будь-які дії щодо свого майна, яке підлягає такому арешту, крім його охорони, зберігання та підтримання у належному функціональному та якісному стані.

Арешт майна застосовуватиметься винятково у випадках, коли платник податків не виконує або порушує покладені на нього обов’язки. Законодавством передбачено сім таких випадків, зокрема, коли платник податків відмовляється від проведення перевірки стану збереження майна, яке перебуває у податковій заставі, чи порушує правила його
відчуження.

Держкомпідприємництво звертає увагу, що при цьому арешт коштів на рахунку платника податків здійснюється винятково на підставі рішення суду.  Крім того, арешт не може накладатися на майно, що не підлягає арешту за законодавством України, та на кошти на рахунку платника податків.

Рішення  державної податкової служби щодо арешту  майна може бути оскаржене в адміністративному або судовому порядку. Також платник податків має право на відшкодування збитків та немайнової шкоди, що завдані органом державної податкової служби внаслідок неправомірного застосування арешту майна, за рахунок коштів бюджету. Рішення про таке відшкодування ухвалюється судом.

Источник ligazakon.ua