О кредитах в иностранной валюте

Национальный банк Украины подтвердил свою позицию относительно правомерности предоставления банками кредитов в иностранной валюте.
Главный финансовый штаб отметил, что банки имеют право предоставлять кредиты в иностранной валюте на основании полученных банковской лицензии и специального разрешения (генеральной лицензии на осуществление валютных операций).

 

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ 
ЛИСТ
від 10.09.2010 р. N 18-311/4539-15626

 

 Юридичний департамент                                           

Територіальним управлінням НБУ,

комерційним банкам, Асоціації

комерційних банків, Київському

банківському союзу  

 

У засобах масової інформації (мережа Інтернет) було повідомлено про рішення Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 24 лютого 2010 року, яким задоволено позов фізичної особи до ПАТ "УкрСиббанк", третя особа - Національний банк України про визнання договору про надання споживчого кредиту в іноземній валюті та договору поруки недійсними. 

Це рішення суду було мотивовано тим, що укладення договорів споживчого кредиту в іноземній валюті суперечить законодавству України, оскільки для цього необхідно отримання індивідуальних ліцензій Національного банку України на здійснення валютних операцій з видачі/отримання кредиту в іноземній валюті та на використання іноземної валюти як засобу платежу на території України відповідно до вимог пунктів "в" та "г" частини 4 статті 5 Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання та валютного контролю".

У зв'язку з цим повідомляємо, що рішенням апеляційного суду Дніпропетровської області від 18 серпня 2010 року задоволена апеляційна скарга ПАТ "УкрСиббанк", назване рішення Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 24 лютого 2010 року скасовано та прийнято рішення про відмову у задоволенні позовних вимог фізичної особи.

Також зазначаємо, що позиція Національного банку України щодо правомірності надання банками кредитів в іноземній валюті на підставі отриманих банківської ліцензії та спеціального дозволу (генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій) залишається незмінною.

Вказану інформацію надаємо до відома та використання у роботі з клієнтами.

Заступник Голови                                                                 В. Л. Кротюк 

 

Источник ligazakon.ua