Стаття 974. Зберігання речей пасажира під час його перевезення

1. Перевізник зобов'язаний забезпечити схоронність валізи (сумки), особистих речей пасажира (крім дорогоцінностей та грошей), які пасажир перевозить у відведеному місці.

Коментар:

Коментованою статтею визначено обов'язок зберігача забезпечувати схоронність тих речей, що перевозяться у спеціально відведеному для цього місці. Таким чином, даний обов'язок не поширюється на перевізників, що надають послуги з перевезення транспортними засобами, в яких вказане місце не передбачено, або пасажиру не видається документ, що посвідчує прийняття речі на зберігання (перевезення).

Документами, якими регулюються відносини з перевезення, нерідко встановлюються граничні розміри відшкодування збитків, завданих втратою багажу. Так, Кодексом торговельного мореплавства встановлено, що за втрату або пошкодження каютного багажу відповідальність перевізника не може перевищувати 1800 розрахункових одиниць на пасажира, що становить 14421,32 грн. станом на 15.11.2007 р., водночас, цим же нормативним актом встановлено, що перевізник і пасажир можуть шляхом точно вираженої письмової угоди встановити більш високі межі відповідальності, ніж ті, що передбачені вказаним Кодексом.

Перевізник повітряним транспортом несе відповідальність за втрату, нестачу або пошкодження багажу, що прийняті для перевезення з оголошеною цінністю, в розмірі оголошеної цінності. У разі, якщо такі речі прийняті до перевезення без оголошеної цінності, то розмір відповідальності обмежується 20 доларами США за один кілограм брутто та сумою 400 доларів США (або еквівалентом в іншій валюті) на пасажира за ручну поклажу та іншу власність пасажира, що знаходиться під контролем пасажира протягом польоту, згідно Правил повітряних перевезень пасажирів і багажу. Останніми також встановлено строки та інші умови звернення з вимогою про відшкодування втраченого багажу.

Таким чином коментована стаття закріплює лише загальне правило, яке значною мірою конкретизовано для більшості видів перевезень.