Стаття 1204. Зменшення розміру відшкодування шкоди на вимогу особи, яка завдала шкоди

1. Особа, на яку покладено обов'язок відшкодувати шкоду, завдану каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я потерпілого, має право вимагати зменшення розміру відшкодування шкоди, якщо працездатність потерпілого зросла порівняно з тією, яка була в нього на момент вирішення питання про відшкодування шкоди.

Коментар:

В разі, якщо протягом періоду відшкодування шкоди стан здоров'я потерпілого покращився і у зв'язку з цим зросла його працездатність порівняно з тією, яка була в нього на момент вирішення питання про відшкодування шкоди, у особи, зобов'язаної відшкодувати шкоду, з'являється право вимагати зменшення розміру відшкодування.

В даному випадку суб'єктом, який пред'являє вимогу, в тому числі звертається з позовом до суду, є не потерпілий, а особа, яка відшкодовує шкоду. На відміну від реалізації права потерпілого на збільшення розміру відшкодування в разі зменшення його працездатності (ст. 1203 ЦК), реалізація права відповідальної особи, передбаченого даною статтею, є набагато складнішим. Потерпілий не може бути примушений такою особою пройти медичний огляд або звернутися за відповідним висновком до МСЕК. Отже до звернення до суду позивач зможе отримати тільки додаткові (непрямі) докази збільшення працездатності потерпілого (підтвердження отримання потерпілим нової роботи тощо). Безпосередні висновки експертів щодо стану здоров'я та рівня працездатності потерпілого можна буде отримати тільки під час розгляду судової справи.