Стаття 321. Оформлення судових рішень, видача або направлення їх сторонам та іншим особам, які брали участь у справі

1. Судові рішення апеляційного суду оформлюються, видаються або надсилаються в порядку, встановленому статтею 222 цього Кодексу.

2. Копії судових рішень апеляційного суду повторно видаються судом першої інстанції, де зберігається справа.

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР
до статті 321 Цивільного процесуального кодексу України

1. Коментована стаття передбачає такий же порядок оформлення і видачі судових рішень та направлення їх сторонам іншим особам, які брали участь у розгляді справи, але при цьому встановлює виняток із загального правила про видачу копії судового рішення.

2. Судове рішення (ухвала чи рішення) апеляційного суду виготовляється письмово, підписується колегією суддів, яка його ухвалила, і скріплюється печаткою суду. Копії повного рішення (ухвали) суду видаються особам, які брали участь у справі, негайно після проголошення такого рішення. У разі проголошення тільки вступної та резолютивної частин судового рішення, особам, які брали участь у справі і були присутні у судовому засіданні, негайно після його проголошення видаються копії судового рішення із викладом вступної та резолютивної частин. Особам, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні, копії повного судового рішення надсилаються рекомендованим листом з повідомленням про вручення протягом двох днів з дня його складання або за їх зверненням вручаються їм під розписку безпосередньо в суді.

3. Повторна видача копії судового рішення апеляційного суду здійснюється вже судом першої інстанції, куди у семиденний термін повертається справа і де вона зберігається. Повторна видача копії судового рішення здійснюється за плату у розмірі, встановленому законодавством.