Стаття 389. Виконання ухвали суду

1. Про виконання ухвали відповідний орган державної виконавчої служби повідомляє суд і заявника не пізніше ніж у місячний строк з дня одержання ухвали суду.

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР
до статті 389 Цивільного процесуального кодексу України

1. Після набрання рішенням законної сили воно надсилається до відповідного відділу ДВС для виконання. Про виконання ухвали відповідний орган державної виконавчої служби повідомляє суд і заявника не пізніше ніж у місячний строк з дня одержання ухвали суду.

Зважаючи на принцип неупередженості державного виконавця, не можна покладати подальше примусове виконання виконавчого документа на того державного виконавця, чиї дії щодо виконання рішення або відмова у їх вчиненні оскаржувалися до суду та були визнані судом незаконними. Отже, як справедливо стверджує С. В. Щербак, після оскарження виконавчі дії повинен проводити інший державний виконавець того ж відділу ДВС, де перебуває виконавче провадження.138 Така позиція ґрунтується на забезпеченні подальшого захисту прав сторін виконавчого провадження та впливає на порядок вчинення виконавчих дій, оскільки суд у разі встановлення обґрунтованості скарги зобов'язує державного виконавця задовольнити вимогу заявника та усунути порушення або іншим шляхом поновлює його порушені права чи свободи.