Стаття 134. Обов'язки присутніх у залі судового засідання

1. Особи, присутні у залі судового засідання, при вході до нього суду та при виході суду повинні встати. Особи, які беруть участь у справі, свідки, експерти, спеціалісти дають пояснення, показання, відповідають на питання та задають питання стоячи і лише після надання їм слова головуючим у судовому засіданні. Постанову суду особи, присутні в залі, заслуховують стоячи. Відступ від цих правил допускається з дозволу головуючого в судовому засіданні.

2. Учасники адміністративного процесу, а також інші особи, присутні в залі судового засідання, зобов'язані беззаперечно виконувати розпорядження головуючого, додержуватися в судовому засіданні встановленого порядку та утримуватися від будь-яких дій, що свідчать про явну зневагу до суду або встановлених в суді правил. За неповагу до суду винні особи притягуються до відповідальності, встановленої законом. Питання про притягнення особи до відповідальності за прояв неповаги до суду вирішується судом негайно після вчинення порушення, для чого у судовому засіданні із розгляду адміністративної справи оголошується перерва.

3. Учасники адміністративного процесу звертаються до судді "Ваша честь".

4. Документи та інші матеріали передаються головуючому в судовому засіданні через судового розпорядника.

Коментар:

Предмет регулювання та цілі статті

1. Стаття визначає обов'язки осіб, які присутні у залі судового засідання, щодо дотримання порядку в суді. Правила статті сформульовані з урахуванням традицій, які склалися в судовій діяльності.

2. Стаття спрямована на утвердження авторитету суду і створення сприятливих умов для судового розгляду.

Правила поведінки в суді

3. Зовнішня форма здійснення адміністративного судочинства має важливе значення для нормальної роботи суду, для виховного впливу судового процесу, а також для зміцнення авторитету суду та поваги до нього.

4. Розгляд адміністративних справ у судовому засіданні проводиться в офіційній обстановці з суворим дотриманням порядку.

5. При вході складу суду до зали судового засідання, а також при виході суду з неї учасники адміністративного процесу та інші присутні особи повинні встати - про це оголошує судовий розпорядник, а за його відсутності - секретар судового засідання.

Особи, які беруть участь у справі, свідки, експерти, спеціалісти дають пояснення, показання, відповідають на питання та задають питання, звертаються до суду із заявами та клопотаннями стоячи і лише після надання їм слова головуючим у судовому засіданні.

Стоячи присутні в залі судового засідання заслуховують постанову суду або на розсуд головуючого ухвали, які викладаються окремим документом, постановлені у нарадчій кімнаті.

Відступ від цих правил допускається з дозволу головуючого в судовому засіданні за наявності поважних причин, зокрема, особам, яким тяжко стояти внаслідок каліцтва, хвороби, похилого віку.

6. Особи, присутні в залі судового засідання, зобов'язані додержуватися в судовому засіданні порядку і безперечно підкорятися розпорядженням головуючого у судовому засіданні. Це стосується не лише учасників адміністративного процесу, а й будь-яких інших осіб, які присутні у залі судового засідання. За порушення цього обов'язку суд своєю ухвалою попереджує про недопустимість таких дій і можливість видалення із зали судового засідання, а якщо порушення продовжується або повторюється, то суд постановляє ухвалу про видалення із зали судового засідання порушника (стаття 270 КАСУ). Примусове видалення забезпечує судовий розпорядник.

Спілкування з судом

7. Частина третя коментованої статті зобов'язує учасників адміністративного процесу звертатися до судді (або суду) "Ваша честь". Таким зверненням засвідчується повага до суду.

8. Особи, які беруть участь у справі, або інші учасники адміністративного процесу передають документи та інші матеріали головуючому в судовому засіданні через судового розпорядника, а за його відсутності - через секретаря судового засідання, оскільки тоді він виконує функції судового розпорядника.