Стаття 229. Підстави для скасування судових рішень і ухвалення нового судового рішення

1. Суд касаційної інстанції має право скасувати судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій та ухвалити нове рішення, якщо обставини справи встановлені повно і правильно, але суди першої та апеляційної інстанцій порушили норми матеріального чи процесуального права, що призвело до ухвалення незаконного судового рішення.

Коментар:

Предмет регулювання та цілі статті

1. Стаття визначає підстави для реалізації повноваження суду касаційної інстанції, що визначено пунктом 6 статті 230 КАСУ.

2. Стаття запобігає виникненню різної практики застосування повноважень суду касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційних скарг, оскільки разом зі статтями 224 - 228 КАСУ визначає підстави для кожного з цих повноважень.

Порушення норм матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання

3. Якщо суди першої та (або) апеляційної інстанцій допустили порушення норм матеріального та (або) процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання, тоді суд касаційної інстанції повинен скасувати незаконні судові рішення і прийняти нову постанову або постановити нову ухвалу.

Порушення норм права може виявлятися у:

1) застосуванні норми, яку не належало застосовувати у відповідній ситуації;

2) незастосуванні норми, яку належало застосувати;

3) наданні застосованій нормі неправильного тлумачення.

Ухвалення судом касаційної інстанції нового судового рішення можливе лише за умови, що це не вимагає дослідження доказів і встановлення обставин у справі, тобто якщо судом касаційної інстанції не було встановлено порушень норм права судами попередніх інстанцій при вчиненні цих дій.

4. Якщо судові рішення є помилковими лише у частині, тоді суд касаційної інстанції має право змінити судове рішення у частині - щодо неправильно вирішеної частини позовних вимог чи питань (див. статтю 225 КАСУ). Якщо ж виправлення помилок вимагає дослідження доказів і встановлення обставин у справі, тоді суд касаційної інстанції скасовує судові рішення і направляє справу на новий розгляд (див. статтю 227 КАСУ).