Стаття 33. Одержання права плавання під Державним прапором України

Судно одержує право плавання під Державним прапором України з часу реєстрації його у Державному судновому реєстрі України або Судновій книзі України та свідоцтва про одержання права плавання під цим прапором.

Судно, придбане за кордоном, користується правом плавання під Державним прапором України з часу видачі консулом України тимчасового свідоцтва, в якому засвідчується одержання цього права. Тимчасове свідоцтво є дійсним до реєстрації судна у Державному судновому реєстрі України або Судновій книзі України, але не більше одного року.

За підняття на судні Державного прапора України без одержання права плавання під цим прапором винні особи несуть відповідальність у встановленому законодавством порядку.

Коментар:

Конвенцією ООН з морського права 1982 р. передбачено, що кожна держава самостійно визначає умови надання своєї національності суднам, реєстрації їх на своїй території, а також надання ним права плавання під своїм державним прапором.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1992 р. N 523-р було надане право підняти з 20 серпня 1992 р. Державний прапор України на морських суднах, зареєстрованих в Україні.

Відповідно до коментованої статті, визначаються умови, за дотримання яких в сукупності є можливим підняття Державного прапору України на суднах:

1) реєстрація судна у Державному судновому реєстрі України або Судновій книзі України;

2) отримання свідоцтва про одержання права плавання під Державним прапором України.

Відповідно до ст. 92 Конвенції ООН з морського права 1982 р. судно повинно плавати під прапором тільки однієї держави, крім винятків, передбачених у міжнародних договорах та цій Конвенції, підпорядковується його виключній юрисдикції у відкритому морі. Судно не може змінити свій прапор під час плавання чи стоянки в порту, крім випадків дійсного переходу права власності або зміни реєстрації. Судно, що плаває під прапорами двох чи більше держав, не має права визнавати національності державами та прирівнюється до суден, що не мають національності.

Згідно коментованої статті, судно, придбане за кордоном, користується правом плавання під Державним прапором України з часу видачі консулом України тимчасового свідоцтва, в якому засвідчується одержання цього права. Тимчасове свідоцтво є дійсним до реєстрації судна у Державному судновому реєстрі України або Судновій книзі України, але не більше одного року.

За підняття на судні Державного прапора України, без одержання права плавання під цим прапором, винні особи несуть відповідальність у встановленому законодавством порядку.