Стаття 180. Визначення вартості вантажу

Дійсна вартість втраченого вантажу і вантажу, якого не вистачає, визначається за цінами порту призначення на той час, коли туди прийшло або повинно було прийти судно, а при неможливості визначити ці ціни - за цінами порту і часом відправлення вантажу, збільшеними на суму витрат, пов'язаних з перевезенням.

З відшкодування за втрачений, пошкоджений вантаж і вантаж, якого не вистачає, відраховуються витрати, пов'язані з перевезенням вантажу (оплата фрахту, мита тощо), що повинні були бути зроблені вантажовласником, але внаслідок нестачі або пошкодження вантажу зроблені не були. 

Коментар:

Вартість вантажу, як правило, визначається відповідно до ціни договору чи відповідно до інших документів, які свідчать про домовленість сторін з цього питання. За відсутності документів вартість вантажу визначається на практиці відповідно до ринкової вартості чи за ціною товарної біржи, приймаючи до уваги рід і якісні характеристики вантажу. З огляду на те, що вартість вантажу при застосуванні різних способів її визначення може бути різною, законодавець наводить загальне правило визначення вартості вантажу.

Отже, вартість втраченого вантажу і вантажу, якого не вистачає, визначається:

А) за цінами порту призначення на той час, коли туди прийшло або повинно було прийти судно,

Б) у випадку неможливості визначити ціни відповідно до п. А - за цінами порту і часом відправлення вантажу, збільшеними на суму витрат, пов'язаних з перевезенням.

З огляду на те, що вантажовласник сплачує різного роду податки, збори, мито, то у випадку, якщо за наслідками втрати чи пошкодження вантажу ці платежі не були сплачені, вони відраховуються із загальної суми компенсації.