Стаття 314. Застосування права у разі ядерної шкоди

Правила цієї глави застосовуються у разі заподіяння ядерної шкоди судном, обладнаним ядерною установкою (далі - ядерне судно), на території України, включаючи територіальне море, а також у разі заподіяння ядерним судном, що плаває під Державним прапором України, ядерної шкоди у виключній морській економічній зоні. 

Коментар:

В коментованій статті визначаються умови, за яких є можливим застосування норм цього Кодексу до випадків відшкодування ядерної шкоди. Мова йде про дві умови у їх сукупності: об'єктну та територіальну.

Згідно об'єктної умови, застосування коментованої глави КТМУ є можливим у разі заподіяння ядерної шкоди ядерним судном, тобто судном, обладнаним ядерною установкою.

Згідно територіальної умови, визначається територія, на якій заподіяно шкоду. Отже, якщо ядерну шкоду заподіяно на території України, включаючи територіальне море, а також у виключній морській економічній зоні (у разі заподіяння ядерним судном, що плаває під Державним прапором України), то до вирішення питань про відшкодування ядерної шкоди застосовуються норми КТМУ.