Стаття 312. Виконання постанови про оплатне вилучення предмета

Предмет, вилучений на підставі постанови про його оплатне вилучення, здається державним виконавцем для реалізації в порядку, встановленому законом.

Суми, виручені від реалізації оплатно вилученого предмета, відповідно до статті 28 цього Кодексу передаються колишньому власникові з відрахуванням витрат, пов'язаних з проведенням виконавчих дій.

 

Коментар:

Оплатне вилучення предмета передбачається за такі правопорушення:

- повторне протягом року вчинення будь-кого з порушень керування водіями транспортними засобами, не зареєстрованими або не перереєстрованими у встановленому порядку, з підробленим номерним знаком, без номерного знака або з номерним знаком, що не належить цьому засобу , а так само з умисно прихованим номерним знаком;

- повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень: керування транспортними засобами особами в стані сп'яніння, ухилення осіб, які керують транспортними засобами, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан сп'яніння;

- порушення правил перевезення небезпечних речовин або предметів на повітряному транспорті;

- порушення правил зберігання, носіння або перевезення вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду і бойових припасів громадянами, які мають дозвіл органів внутрішніх справ на зберігання зазначеної зброї;

- ухилення від реалізації вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду і бойових припасів громадянами, в яких органами внутрішніх справ анульовано дозвіл на їх зберігання і носіння.

Оплатне вилучення предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення, може бути застосовано як основне, так і додаткове адміністративне стягнення. Це специфічний вид матеріального стягнення, примусове позбавлення правопорушника володіння предметом, забороненим до використання, або такого, що використовується з порушенням загальнообов'язкових правил, встановлених уповноваженими на те органами.

Суд видає постанову про оплатне вилучення предмета. Постанова про оплатне вилучення предмета, який став знаряддям учинення або безпосереднім об'єктом правопорушення, надсилається на виконання відділу державної виконавчої служби за місцезнаходженням цього предмета. Виконується ця постанова державним виконавцем.

Про вилучення предмета складається протокол. Протокол про вилучення вогнепальної зброї складається працівниками ОВС з додержанням вимог до Інструкції про порядок приймання, зберігання, обліку, знищення та реалізації вилученої, добровільно зданої, знайденої зброї та боєприпасів до неї, затвердженої Наказом МВС № 314 від 31.05.1993 р. У протоколі зазначається, хто склав протокол, у кого вилучена зброя та боєприпаси, марка, модель, калібр, серія, номер, рік випуску вогнепальної зброї, кількість, вид, калібр бойових припасів, зазначається загальний технічний стан зброї, наявні дефекти та несправності, подряпини, раковини ствола, корозія деталей тощо, зареєстрована чи ні зброя, вказується, яким органом внутрішніх справ виданий дозвіл, його номер, термін дії вилучення зброї та боєприпасів відбувається у присутності свідків.

При здаванні зброї і боєприпасів працівнику, який відповідає за їх зберігання, або черговому подається працівником органу внутрішніх справ - протокол вилучення у громадян зброї, боєприпасів, акт про вилучення зброї, боєприпасів з підприємств, установ і організацій, рапорт про добровільно здані боєприпаси з додатком заяви особи, яка добровільно здала, громадянами - заява про добровільно здану зброю, боєприпаси.

Після оформлення документів працівник, відповідальний за зберігання вилученої, добровільно зданої зброї, бойових припасів, спеціальних засобів, разом із черговим міськрайліноргану внутрішніх справ поміщають вилучену, добровільно здану зброю, бойові припаси, спеціальні засоби в окрему металеву шафу, розміщену в кімнаті для зберігання зброї, яка опечатується їх особистими печатками і здається черговому із записом у книзі обліку приймання, передачі озброєння.

У випадку прийняття відповідними органами рішення про конфіскацію чи відшкодування вилучення зброї і боєприпасів, вони передаються до складів управлінь (відділів) МТ і ТЗ ГУМВС, УМВС, УМВС України на транспорті у 10-денний строк.

Уся добровільно здана чи вилучена нарізна вогнепальна зброя, яка надійшла до складів управлінь (відділів) МТ і ТЗ, у 10-денний строк направляється до Науково-дослідних експертно-криміналістичних центрів (НДЕКЦ) при ГУМВС, УМВС для експериментального відстрілу і перевірки з кулегільзотеці Криміналістичного центру МВС України. До отримання результатів перевірки з кулегільзотеці така зброя не знищується. За результатами перевірки вилучена зброя і боєприпаси або реалізуються, або знищуються у відповідному порядку.

На зброю, бойові припаси, спеціальні засоби, що категоруються технічною комісією, складається акт. На зброю і боєприпаси при їх реалізації видається накладна в трьох екземплярах, в якій зазначається особа, котрій виплачується сума від реалізації і рахунок, на який треба перерахувати гроші з цієї суми відраховуються витрати, пов'язані з проведенням виконавчих дій.

В ОВС ведеться Книга обліку вилученої, добровільно зданої вогнепальної (холодної) зброї і боєприпасів.

У випадку, коли особа, в якої анульовано дозвіл на зберігання зброї і бойових припасів, ухиляється від реалізації вогнепальної зброї та боєприпасів (що вона повинна зробити у місячний термін після анулювання дозволу) складається протокол. Якщо дозвіл у такої особи був анульований внаслідок систематичного порушення громадського порядку, зловживанням спиртним, психічного захворювання, то складається протокол про порушення порядку зберігання вогнепальної зброї. Такий протокол у 3-денний строк направляється на розгляд до суду.

ОВС мають право, керуючись статтями 260 та ст. 265, вилучати перелічені у відповідних статтях предмети до винесення постанови у справі У випадку, коли після розгляду справи приймається рішення про сплату штрафу, вилучені зброя та боєприпаси повертаються власникові.

Реалізація вилучених транспортних засобів, небезпечних речовин або предметів здійснюється у порядку, встановленому законом (наприклад, затверджений Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України наказ № 228 від 31.07.2002 р., Закон України «Про перевезення небезпечних вантажів» від 06.04.2000 р., Закон України «Про об'єкти підвищеної небезпеки» від 18.01.2001 р. та інші нормативно-правові акти).